Uw gids voor de Ronde van Zwitserland: de rentree van Tom Dumoulin en Mathieu van der Poel

  In 2019 was Bernal oppermachtig.

  Vandaag valt het doek over de Dauphiné, maar met de Ronde van Zwitserland begint op deze eerste zondag van juni meteen ook de tweede traditionele voorbereidingskoers op de Ronde van Frankrijk. Tour-favorieten Primoz Roglic en Tadej Pogacar sturen ook naar deze koers hun kat, maar het deelnemersveld telt uiteraard andere toppers.

  Parcours:

  Wie de Ronde van Zwitserland zegt, zegt heuvels en bergen. Dat is in 2021 niet anders.

   

  Na een jaartje afwezigheid - in het coronaseizoen volgde er in 2020 geen herkansing - gaat de achtdaagse vanmiddag van start met een vlakke tijdrit van 11 kilometer.

   

  De daaropvolgende dagen (rit 2 tot en met 4) hebben een grillig karakter, maar sterke snelle mannen moeten in staat zijn om te overleven en om te clashen met de springveren op het heuvelachtige parcours.

   

  De klassementsmannen moeten elke dag bij de pinken zijn, maar vanaf donderdag zijn ze echt aan zet. 

   

  Rit 5 eindigt met een aankomst bergop, rit 6 telt ook al een pak hoogtemeters en de voorlaatste etappe is een klimtijdrit (met de Oberalppass halfweg als scherprechter). De afsluiter is de koninginnenrit met 3 lange cols.

  Ronde van Zwitserland
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1individuele tijdritFrauenfeld - Frauenfeld10,9 kmKüngKüng
  2wegwedstrijdNeuhausen - Lachen178 kmvan der PoelKüng
  3wegwedstrijdLachen - Pfaffnau182,1 kmvan der Poelvan der Poel
  4wegwedstrijdSt. Urban - Gstaad171 kmBisseggervan der Poel
  5wegwedstrijdGstaad - Leukerbad175,2 kmCarapazCarapaz
  6wegwedstrijdAndermatt - Disentis130,1 kmKronCarapaz
  7individuele tijdritDisentis - Andermatt23,2 kmUránCarapaz
  8wegwedstrijdAndermatt - Andermatt159,5 kmMäderCarapaz

  Deelnemers (1):

  De Slovenen spelen verstoppertje en kanshebbers zoals Geraint Thomas en Richie Porte verkozen de Dauphiné, maar andere potentiële Tour-protagonisten slaan hun vleugels wel uit in de Zwitserse bergen.

   

  Wereldkampioen Julian Alaphilippe, die binnenkort vader wordt, liet zijn vaderland links liggen voor het Zwitserse gerecht. Bij Deceuninck-Quick Step wordt hij vergezeld door onder meer Mauri Vansevenant, die hervat na zijn geslaagd voorjaar.

   

  Het thuispubliek kijkt vooral uit naar Marc Hirschi. Het raspaardje kon bij zijn nieuwe werkgever UAE nog niet overtuigen, maar krijgt als explosief type genoeg kansen om zijn buskruit te laten renderen.

   

  In de heuvelachtige finales zullen types zoals Maximilian Schachmann, Jakob Fuglsang en Michael Matthews de Fransman en de Zwitser zeker het vuur aan de schenen leggen.

  Wordt Marc Hirschi een van de hoofdrolspelers voor eigen volk?

  Deelnemers (2):

  Bevat de toonbank ook voldoende lekkers voor Mathieu van der Poel? De Nederlander heeft na zijn intermezzo op de mountainbike een hoogtestage achter de rug en bereidt in Zwitserland zijn Tour-debuut voor.

   

  Hij is niet de enige Nederlandse smaakmaker: na zijn plotse pauze bij het begin van het seizoen is Tom Dumoulin toch op zijn stappen teruggekeerd. 

   

  Aangezien Roglic tot de Tour blijft trainen in de bergen en de andere Tour-gangers de Dauphiné rijden, kan Dumoulin volledig zijn ding doen. Zijn blik is op de tijdrit in Tokio gericht en met de twee tijdritten deze week kan hij meten waar hij staat.

  En dan is er natuurlijk nog altijd het onvermijdelijke Ineos-blok. Tom Pidcock ontbreekt door een sleutelbeenbreuk, Richard Carapaz kan misschien nog klimmen op de Britse ladder met de Tour in het achterhoofd.

   

  Nog meer namen die hun (eventuele) Tour-benen mogen demonstreren: Bob Jungels, Wout Poels, Rigoberto Uran, Stefan Küng, Rohan Dennis, John Degenkolb, Marc Soler, Michael Woods en Esteban Chaves.

   

  De aanwezige Belgen lijken zich in eerste instantie te zullen moeten profileren als knecht, maar Tiesj Benoot zal ook willen ontdekken met welke ambities hij naar de Tour mag afzakken. In 2019, de voorlopig laatste editie, werd hij 4e in het eindklassement.

  Tiesj Benoot reed zich in 2019 in de kijker in de Ronde van Zwitserland.

  teams en deelnemers

  INEOS Grenadiers
  ploegopstelling
  nrlandnaamgeborenlengtegewicht
  1Richard Carapaz 1.70 m62 kg
  2Rohan Dennis 1.82 m72 kg
  3Michal Golas 1.80 m65 kg
  4Sebastián Henao 1.71 m57 kg
  5Pavel Sivakov 1.88 m72 kg
  6Eddie Dunbar 1.70 m57 kg
  7Luke Rowe 1.85 m72 kg
  Deceuninck - Quick-Step
  Jumbo - Visma
  UAE Team Emirates
  Alpecin - Fenix
  BORA - hansgrohe
  Trek - Segafredo
  Bahrain Victorious
  AG2R - Citroën Team
  Movistar Team
  Israel Start-Up Nation
  Team BikeExchange
  Astana - Premier Tech
  Groupama - FDJ
  Cofidis
  Team Qhubeka - ASSOS
  Lotto - Soudal
  Total Direct Energie
  Team DSM
  EF Education - Nippo
  Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux
  Rally Cycling
  Zwitserland
  INEOS Grenadiers
  * neemt niet meer deel