De bubbel bij het gezin van Toby Alderweireld: "Nog moeilijker als papa"

  Shani Van Mieghem blijft met de kinderen achter in België.

  De Rode Duivels zijn vorige week maandag (31 mei) aan hun voorbereiding op het EK begonnen. Die dag is een Belgische bubbel gecreëerd en die blijft normaal gezien hermetisch afgesloten. Mochten de Belgen het tot in de finale (11 juli) schoppen, dan zijn ze in principe een eeuwigheid gescheiden van hun familie. Hoe gaat het thuisfront daarmee om?

  "We zijn heel lang niet meer in België geweest en door familiebezoekjes heb ik veel afleiding. Ik krijg mijn dagen voorlopig gevuld", vertelt Shani Van Mieghem, mevrouw Toby Alderweireld, met hun twee kindjes op haar schoot. We spraken met haar in de tuin op bezoek bij oma en opa in Burcht.

  "Maar ik weet niet goed wat ik moet verwachten. Toby is uiteraard al vaker een poos weggeweest, maar dit is de eerste keer dat het zo lang is sinds de kindjes er zijn."

   

  En uiteraard maakt corona het allemaal nog wat complexer. "Vroeger was er altijd een kans om elkaar te zien, nu vrees ik ervoor. Naar het WK in Rusland konden we op bezoek gaan, net als bij het vorige EK."

   

  Is er echt geen opening? "Voorlopig is dat heel onduidelijk. Ik hoop van wel, maar ik vrees dat de UEFA heel streng zal zijn voor bezoekers. De bondscoach vindt het meestal belangrijk om familie te zien, maar ik vrees ervoor."

   

  "Toby heeft de planning gekregen voor de komende 2 weken en daar staat geen familiemoment op. Misschien kan ik een wedstrijd meepikken, maar ook daar weet ik niet wat er mogelijk is."

  Of er echt geen bezoek mogelijk is? Ik vrees dat de UEFA heel streng zal zijn.

  Shani Van Mieghem, partner van Toby Alderweireld

  "Ik denk dat het heel lange dagen zijn"

  Dankzij de moderne technologie en Facetime staat het gezin vrijwel dagelijks met elkaar in contact, maar vooral de afstand met de kindjes lijkt papa Toby Alderweireld toch parten te spelen.

   

  "Hij gaat er goed mee om", zegt zijn partner, "maar we zijn nog maar aan het begin van de lange weken. Toby doet zijn best om het voor ons niet te moeilijk te maken."

   

  "We hadden altijd gehoopt dat het beter zou gaan als papa, maar het is nog moeilijker geworden. Het wordt soms toch onderschat hoe moeilijk het is om je kinderen te missen."

   

  Is er dan sprake van heimwee bij de verdediger van Tottenham? "Je zit als speler vooral op je hotelkamer en dat is toch wat saai. Je kunt niet elke dag naar een film kijken. Ik denk dat het heel lange dagen zijn."

   

  "Maar toen hij het filmpje zag met Roberto Martinez en ex-bondscoaches Guy Thys en Raymond Goethals, merkte ik dat hij hard uitkijkt naar het EK."

  Toby Alderweireld afgelopen maandag bij zijn aankomst in Tubeke.

  "Laat de Belgen maar lang in het toernooi blijven"

  Hoe zwaar de afstand soms zal wegen, bijna elke Belgische voetbalfan hoopt dat het gezin pas na 11 juli herenigd zal zijn. Dat zou namelijk betekenen dat de Belgen de finale van het EK gespeeld hebben.

   

  "Dit kan een speciale zomer worden. Laat de Belgen maar lang in het toernooi blijven", lacht de partner van de Belgische verdediger. 

   

  "Of de bubbel een invloed zal hebben op de prestaties? Voor sommigen kan bezoek iets zijn om naar uit te kijken, andere spelers zijn misschien graag afgezonderd om zich te focussen op wedstrijden. Maar ik denk dat het een positieve invloed zou hebben op Toby mocht hij ons kunnen zien."

  Het gesprek met Shani Van Mieghem, partner van Toby Alderweireld: "Vrees voor bezoek"