"Om in NBA te spelen, moet Bleijenbergh nog veel stappen vooruit zetten"

  Vrenz Bleijenbergh

  Nu het seizoen erop zit voor de Antwerp Giants kan Vrenz Bleijenbergh toeleven naar de NBA draft. Wordt de 20-jarige Belg deze zomer opgepikt door een NBA-team? "Het zal niet makkelijk worden", denkt Rik Samaey, tienvoudig Speler van het Jaar in België.

  Op 29 juli mogen de 30 NBA-teams in de jaarlijkse draft kiezen tussen een nieuwe lichting jong talent. Een van de vele jongeren die zich dit jaar beschikbaar gesteld hebben, is Vrenz Bleijenbergh van de Antwerp Giants. Hoe moeten we zijn kansen inschatten?

   

  "Ik heb die datum in elk geval genoteerd, want ik kijk ernaar uit", vertelt Rik Samaey. "Ik hoop voor hem dat het lukt, maar het zal niet makkelijk zijn. Als hij niet gekozen wordt, mag hij niet te ontgoocheld zijn."

   

  "Er lopen wel niet te veel jongens van 2,08m rond met zijn fysieke kwaliteiten, zijn shot en zijn spelinzicht. De laatste drie jaar heeft hij stappen gezet, maar hij is ook geen 18 jaar meer. Hoeveel progressie kan hij nog maken?", vraagt Samaey zich af.

  Er lopen wel niet te veel jongens van 2,08m rond met zijn fysieke kwaliteiten, zijn shot en zijn spelinzicht.

  Rik Samaey

  "Om in de NBA te kunnen spelen, zal hij toch nog heel veel stappen vooruit moeten zetten. Zijn lichaam moet nog veel sterker worden. Met wat hij nu brengt, zal hij heel hard aangepakt worden. Daar moet hij fysiek en mentaal op voorbereid zijn."

   

  Wat als Bleijenbergh niet gekozen wordt? "Hij heeft nog een contract bij de Antwerp Giants, maar hoe gemotiveerd ben je nog om in België te spelen als je spreekt over de NBA?"

   

  "Als je je inschrijft voor de draft dan heb je toch de ambitie om gedraft te worden. Wanneer dat niet lukt, heb je met de EuroLeague ook nog een prachtige competitie. Maar ook daarvoor zal hij nog grote stappen moeten maken", weet Samaey.

  Sporza sprak in 2019 al over de NBA draft met Bleijenbergh: