Jan Ceulemans over EK-bubbel: "Bij jongens die niet spelen kan het knagen"

  Jan Ceulemans.

  Over enkele dagen spelen de Rode Duivels hun eerste wedstrijd op het EK. Tenzij de Belgen snel uitgepraat zijn, staan ze voor een lange periode zonder gezin, familie en vrienden. Jan Ceulemans (64) is een ervaringsdeskundige: "In principe weet je waar je aan begint en moet je de knop omdraaien."

  "Het hangt af van het karakter van de spelers", zegt Jan Ceulemans over de impact die de bubbelvorming op de Rode Duivels kan hebben. 

   

  "Ik was een speler die tijdens het toernooi beter begon te spelen. Ik had dat dus nodig. Ik veronderstel dat dat bij deze lichting ook wel zo zal zijn."

   

  "Ze zijn het ook gewoon: ze zijn constant van huis met hun club, terwijl dat in onze periode niet bestond. Het zal wel meevallen."

   

  Ceulemans was er bij in Mexico 1986. "Voor jongens die spelen, geeft zo'n isolement weinig of geen problemen. Bij bankzitters of spelers in de tribune kan dat wel knagen."

   

  "Maar in principe weet je waar je aan begint en dan moet je die knop omdraaien. Een EK of WK is het mooiste wat er is. Dan is de keuze vrij snel gemaakt."

   

  Voor sommigen kan bezoek een zegen zijn, voor anderen kan het nefast zijn voor hun concentratie. "Je kunt niet voor iedereen goed doen. Nu mag een dagje met de familie niet door omstandigheden. Iedereen zal zich daar wel naar schikken."

  Voor jongens die spelen, geeft zo'n isolement weinig of geen problemen. Bij bankzitters of spelers in de tribune kan dat wel knagen.

  Jan Ceulemans

  "Spelers zijn tijdens carrière meer weg van huis dan thuis"

  Een factor die het isolement kan verzwaren is het vaderhart. Jan Ceulemans was in Mexico 1986 zelf vader. "Ja, maar je moet de knop omdraaien. Als dat in je achterhoofd speelt, dan presteer je minder."

   

  "Maar dit is niet het eerste toernooi van deze groep. En tijdens hun carrière zijn ze bij manier van spreken meer weg van huis dan thuis."

   

  "Ik denk wel dat heimwee bij topsporters bestaat. In 1986 zagen sommige jongens het ook helemaal niet meer zitten, maar je moet er gewoon door. Je kunt niet zeggen: ik pak mijn koffers en ik ben weg."

   

  "Ik heb dat gevoel gelukkig niet meegemaakt, want ik mocht altijd spelen. Ik kan er gemakkelijker over praten, maar vraag het aan jongens die zelfs niet op de bank zaten en dan zal je andere verhalen horen."

   

  De parallel met Mexico 1986 is gegrond. Toen ging er aan dat WK zelfs een hoogtestage vooraf. 

   

  "Ik denk dat we nog langer van huis waren dan de Duivels nu. Na de eerste ronde kwamen de vrouwen wel ter plaatse. Dat gaf een onderbreking en dat deed wel deugd."

  Bekijk het gesprek met Jan Ceulemans: