Aflevering 2 van Big in Japan: voor welke sporten lopen Japanners warm?

  De Olympische Spelen vinden deze zomer in Tokio plaats. In onze videoreeks "Big in Japan" leert Sporza je gastland Japan kennen. Dat sumo de nationale sport is, weet je intussen. Maar welke andere sporten doen het ook goed?

  Bekijk de video:

  Ochtendgymnastiek, voetbal en baseball

  Ohayo gozaimasu, goeiemorgen. Het is 6.30 u, tijd voor Rajio Taiso oftewel Radio Gymnastiek. Elke ochtend speelt de nationale radio het klassieke muziek, waarvan elke Japanner de choreografie kent.

   

  Opgewarmd? Dan is het tijd voor de professionals. Net als bij ons is voetbal ook in Japan een populaire sport. 20 teams nemen het tegen elkaar op in de J1 League of kortweg J League. Een van die teams is Vissel Kobe, de ploeg van Rode Duivel Thomas Vermaelen.

   

  Wie dacht dat baseball alleen maar scoort in de Verenigde Staten, heeft het mis. Ook in Japan is baseball of Yakyu ontzettend populair. En dat al sinds het einde van de 19e eeuw.

   

  Ze zijn er nog goed in ook. Team Japan behaalde al twee keer goud op de World Baseball Classic. En daarmee doet Japan het beter dan, jawel, de Verenigde Staten, dat de laatste editie van het vierjaarlijkse toernooi won.

  En op de Olympische Spelen?

  Over naar de Olympische Spelen of de Orinnpikku kyogi. Want in welke sporten maakt Japan, goed voor 41 medailles in Rio in 2016, zelf eigenlijk kans op eremetaal?

   

  Misschien wel in karate met Kiyo Shimizu. De sport is niet voor niets ontstaan in Japan. En met twee wereldtitels zijn alle ogen op de Queen of Kata gericht.

   

  En natuurlijk moet Japan ook scoren in die andere gevechtssport: judo. In 2016 won Japan in 12 van de 14 klasses een medaille. Deze Shohei Ono, ook drievoudig wereldkampioen, klopte in Rio onze Dirk Van Tichelt op weg naar de olympische titel.

   

  En tennisster Naomi Osaka moeten we u wellicht niet meer voorstellen. Heel Japan rekent erop dat de nummer 2 van de wereld een medaille behaalt voor het gastland.

  Bekijk ook: waarom sumo "Big in Japan" is