Zonder monument, maar met Barça-parel: Spanje trekt met twijfels naar EK

  Wat kan Spanje deze zomer op het EK?

  Een oude wijsheid luidt: ken uw vijanden. Onder dat motto fileren wij de 7 grote concurrenten van de Rode Duivels in evenveel vragen en antwoorden. Wie zal de spotlights opeisen? Had het jaar uitstel een grote impact? En wat verwachten de experts? Als eerste aan de beurt: Spanje. Olé!

  Wie wordt de man op de voorpagina’s?

  De tijd van monumenten is voorbij. Geen halve goden als Ramos, Iniesta of Casillas meer in de selectie van "La Roja". Dit Spanje is een ploeg met veel geweldige voetballers, maar mist een echt gezicht.

   

  Het zorgt dat veel aandacht - en druk - naar trainer Luis Enrique zal gaan. Twee jaar geleden nam de coach nog (tijdelijk) afscheid van de nationale ploeg omdat zijn 9-jarige dochtertje Xana vocht tegen botkanker - een strijd die ze jammerlijk verloor.

   

  Op zijn eerste grote toernooi met Spanje zal Enrique ongetwijfeld voor dilemma’s staan. Het land sukkelt met een keeperskwestie na enkele foutjes van David De Gea. En het mist bovendien een onbetwiste aanvalsleider. Aan Enrique om de twijfels weg te nemen.

  Luis Enrique trekt met veel vraagtekens naar zijn eerste grote toernooi.

  Welke toekomstige ster kent u nog niet?

  Lionel Messi houdt van hem. De 18-jarige Pedri was dit seizoen het grote lichtpunt bij FC Barcelona. Een middenvelder met fluwelen baltoets, een onnavolgbare handelingssnelheid en flair. 

   

  De vergelijkingen met zijn grote idool Andrés Iniesta zijn nooit ver weg. Was bovendien een echt koopje: Barcelona plukte hem 2 jaar geleden voor 6 miljoen weg bij laagvlieger Las Palmas.

  De zoveelste parel aan de Barça-kroon: de 18-jarige Pedri.

  Wat was de impact van het coronajaar uitstel?

  Groot was de shock toen Enrique steunpilaar en recordinternational Sergio Ramos uit zijn selectie liet. Al hoefde dat niet helemaal te verbazen: de Real-kapitein sukkelde het voorbije jaar met blessures en speelde in 2021 amper 5 duels. Zijn leiderschap zal wel sowieso gemist worden.

   

  Daarnaast ontbreken ook Dani Carvajal en Ansu Fati door blessures. En niet onbelangrijk: de thuisbasis van Spanje verhuisde van Bilbao naar het bloedhete Sevilla.

  Zonder Ramos verliest Spanje 180 interlands aan ervaring.

  Wat is de prognose van de lokale kenner?

  Mario Cortegana - Journalist bij Goal Espana

  "Iedereen in Spanje beseft dat deze ploeg niet de kwaliteit heeft om tot het einde mee te doen voor de hoofdprijs, zoals vorige generaties. Landen als Frankrijk, Engeland en ook België staan toch verder dan wij. Maar uiteraard moet je altijd hopen op een verrassing."

  Iedereen in Spanje beseft dat deze ploeg niet de kwaliteit van vorige generaties heeft om mee te doen voor de hoofdprijs.

  "Het grote nadeel is dat velen zich nog moeten bewijzen op het hoogste niveau. Pedri bijvoorbeeld liet al fantastische dingen zien, maar zakte na de eerste seizoenshelft een beetje weg door vermoeidheid."

   

  "Ook achter de naam van onze diepe spits staat nog een vraagteken. Enrique is een fan van Alvaro Morata, maar als je naar de prestaties van Gerard Moreno bij Villarreal kijkt, hoort hij eigenlijk in de basiself."

  Met welk weetje kunt u uitpakken bij vrienden?

  Doelman David De Gea geraakte ooit zijn basisplaats bij Manchester United kwijt door oogproblemen. De Spanjaard sukkelde met verziendheid, die vooral opspeelde bij avondwedstrijden.

   

  Volgens velen lag dat euvel aan de oorzaak van de fouten die hij maakte in zijn beginperiode op Old Trafford. De Gea, die met lenzen speelde, liet op het einde van het seizoen dan maar zijn ogen laseren.

  Wat is de link met de Rode Duivels?

  César Azpilicueta denkt nog altijd met weemoed terug aan Eden Hazard. Op de vraag welke Chelsea-speler hij het meeste mist, antwoordde de flankverdediger zonder twijfelen met de naam van de Rode Duivel.

   

  “We woonden ook niet ver van elkaar. Soms belde hij plots aan met de vraag om een balletje te gaan trappen of wat te gaan fietsen.”

   

  In de 23 onderlinge confrontaties met Spanje wonnen de Duivels amper 5 keer, tegenover 12 voor ‘La Roja’. De laatste confrontatie in 2016 was overigens de debuut-interland van Roberto Martinez. Tegen zijn thuisland startte de bondscoach met een 0-2-nederlaag, na goals van David Silva.

  Een archiefbeeld uit de interland van 2016: Eden Hazard in duel met Thiago

  Hoe ziet de verwachte basiself eruit?

  De groepsduels van Spanje