Pro League stelt de stemming over belofteteams en format in 1A nog maar eens uit

  De Pro League slaagt er maar niet in om de violen gelijk te stemmen over de integratie van de belofteteams in de amateurreeksen. Er zou vandaag gestemd worden, maar de vereniging van profclubs heeft het hangijzer nog maar eens doorgeschoven naar een later tijdstip. Dat geldt ook voor de eventuele verlenging van de huidige formule in 1A met 18 clubs. 

  De Pro League sleept - naar aloude gewoonte - beide dossiers dus nog wat langer met zich mee.

   

  Enkele profclubs willen hun belofteploegen laten meevoetballen in 1B of de hogere nationale reeksen. Afgelopen seizoen was die eer al weggelegd voor Club NXT.

   

  Maar niet iedereen staat te springen voor de integratie van die belofteteams, waardoor een stemming rond het dossier al meermaals op de lange baan werd geschoven.

   

  Vorige week moest nog een en ander afgestemd worden met de amateurclubs, maar de Pro League kwam met Voetbal Vlaanderen en ACFF tot een akkoord. En dus kon het finale voorstel woensdag ook ter stemming worden voorgelegd.

   

  Althans, dat hoopte de Pro League. De profclubs kwamen onderling niet tot een akkoord. De Pro League hoopte de U23-teams vanaf 2022-2023 te integreren. Dat zou vrijwillig zijn en met 'inschrijvingsgeld'. Vooral de G5-clubs zijn vragende partij, omdat het de ontwikkeling van hun talenten zou versnellen.

   

  Als pasmunt om de K11-clubs over de streep te trekken, zou het format van 1A - met 18 ploegen en verkorte play-offs - met een seizoen verlengd worden tot 2022-2023. 

   

  Heel wat ploegen vrezen bij de drie degradanten te horen als er volgend seizoen opnieuw afgeslankt moet worden naar 16 clubs. Een jaartje extra uitstel, om na moeilijk coronajaar financiële stabiliteit na te streven, klinkt dan als een wenkend perspectief.

   

  Maar net als vorige week kwam het niet tot een stemming op de algemene vergadering. De Pro League plande wel meteen een nieuwe datum in. Op 11 juni zou er wel gestemd kunnen worden.