Martinez: "Iedereen is voor vaccinatie, het gaat om een medische beslissing"

  Roberto Martinez

  De olifant in de kamer tijdens de persconferentie van Roberto Martinez was het vraagstuk waarom een deel van de Rode Duivels geen vaccin kreeg bij het begin van de voorbereiding? "We maken van niets iets. Het gaat om medische beslissingen, die bedoeld zijn om iedereen optimaal te laten presteren", bluste de bondscoach het brandje.

  De voetbalbond vroeg en kreeg voor de nationale ploeg vroegtijdig vaccins tegen het coronavirus van de overheid. Nu bleek dat een deel van de Rode Duivels (nog) geen gebruik heeft gemaakt van die vaccins, zorgde dat her en der voor kritiek.

   

  Volgens Roberto Martinez heeft het niets te maken met spelers die geen vaccin willen. Het is een louter medische beslissing. "Iedereen is het er over eens dat we gevaccineerd moeten zijn om veilig te zijn", begint Martinez. "We zijn de overheid en de gezondheidszorg ook dankbaar."

   

  "In de staf is iedereen gevaccineerd. Onder de spelers zal iedereen gevaccineerd worden tussen nu en het einde van het EK."

   

  "Sommige spelers hebben het vaccin al gekregen. Anderen zullen het meteen na het EK krijgen", verduidelijkt de coach. "Wie wel en wie niet gevaccineerd is, is een privézaak die onder het medische geheim valt."

   

  "We zijn over deze kwestie van niets iets aan het maken. We volgen de regels van de Europese voetbalbond en trekken in een bubbel naar het EK, maar we zijn hier ook om te presteren en wedstrijden te winnen." 

   

  "Iedere speler heeft een specifiek advies gekregen op basis van zijn individuele geval. Dat zijn medische beslissingen, die bedoeld zijn om iedereen optimaal te laten presteren. Sommige spelers hebben bijvoorbeeld al antilichamen. De meerderheid is nu al gevaccineerd. We zijn voor vaccinatie, daar is geen discussie over."

   

  Op de vraag of had meegespeeld dat bepaalde spelers een tweede vaccin zouden krijgen op het moment dat het EK in de eindfase komt en spelers angst hadden dat ze net op dat moment ziek zouden kunnen worden als reactie op een tweede vaccin, antwoordde de bondscoach negatief.

   

  Persverantwoordelijke Stefan Van Loock gaf nog mee dat "alle beslissingen over vaccinaties zijn genomen na overleg met de virologen."

  We proberen zo veilig mogelijk te zijn, maar we zijn hier ook om te presteren en wedstrijden te winnen.

  Mignolet: "Ik heb nu gekozen voor het vaccin"

  Club Brugge-doelman Simon Mignolet is een van de spelers die zich wel hebben laten vaccineren. "Voor alle duidelijkheid: ik heb het virus niet gehad. Ik heb wel twee keer vals positief getest, zoals dat heet."

   

  "We hebben in groep gesproken over de vaccinaties. De nodige vragen zijn gesteld en we hebben de juiste uitleg gekregen. Daarna heeft ieder voor zich beslist."

   

  "Kijk, voor elke Rode Duivel is het een ander verhaal. Ik heb nu gekozen voor het vaccin. Andere spelers doen dat op een ander moment."

  Simon Mignolet: "Ik heb het virus niet gehad."