Onwaarschijnlijk! Mogi Bayat graaft kist op die ultra's symbolisch hadden begraven

  Met deze "begrafenis van het beleid" begon het verhaal.

  Makelaar Mogi Bayat is in Frankrijk verwikkeld geraakt in een storm bij voetbalclub FC Nantes. Nadat Nantes zich had verzekerd van het behoud in de Ligue 1 ging hij persoonlijk een doodskist opgraven die ultra's symbolisch hadden begraven. Het resultaat was een gewelddadige bestorming van het stadion door de ultra's.

  Het stormt al lang bij FC Nantes. De club die acht keer kampioen van Frankrijk werd (voor het laatst in 2001) eindigde dit seizoen pas als 18e en moest daarom barrages spelen voor het behoud. Dat was de druppel voor de ultra's, die het al veel langer gemunt hebben op het beleid van de Poolse eigenaar Waldemar Kita.

   

  Na afloop van het seizoen hadden ultra's het beleid van Kita symbolisch ten grave gedragen. Een doodskist met daarop geschreven "FC Kita" werd letterlijk in de grond gestoken. 

   

  Afgelopen zondag wist Nantes zich in de barrages dan toch nog nipt te handhaven in de Ligue 1. Het verloor thuis met 0-1 van Toulouse (de club van Sebastien Dewaest en Brecht Dejaegere), maar Nantes had de heenmatch gewonnen met 1-2.

   

  Mogi Bayat en een andere makelaar (Bakari Sanogo) vonden er niet beter op dan in de euforie van het behoud de doodskist opnieuw op te gaan graven met behulp van enkele medewerkers van de club. Toen daar foto's van opdoken, was het hek van de dam.

   

  Ultra's vielen het stadion binnen om verhaal te halen. Daarbij raakten twee werknemers van de club licht gewond en werden zeven mensen gearresteerd.

   

  Er kwam ook kritiek op de aanvankelijke actie van de ultra's, omdat het begraven van de doodskist luguber is. De ultra's verdedigden zich door te zeggen dat "FC Kita" geen verwijzing was naar de voorzitter zelf, maar naar zijn beleid.

   

  Het is een publiek geheim dat Mogi Bayat de huismakelaar is van Nantes. Volgens sommigen is hij zelfs officieus de sportieve directeur. Vanuit België loodste hij onder meer  Guillaume Gillet, Kalifa Coulibaly, Yassine El Ghanassy, Anthony Limbombe en Kara Mbodj naar de Franse club.

  Beelden van de oorspronkelijke "begrafenis" op 23 mei