Oostende of Bergen pakt basketbaltitel: "Oostende lijkt gemaakt voor finales"

  V.l.n.r.: Dario Gjergja en Dusan Djordjevic (Oostende), Jabril Durham en Vedran Bosnic (Bergen).

  Titelverdediger Oostende en Bergen strijden de komende dagen om de Belgische basketbaltitel in een best-of-5. Oostende, dat vanavond thuis opent, is al 9 jaar op een rij kampioen. Onze basketbalman Kris Meertens wikt en weegt de kansen en geeft de favorietenrol ook nu aan de kustploeg.

  Een stukje geschiedenis... Terug naar het jaar 2000

  Ik behoor tot een alsmaar kleiner wordende groep basketbalvolgers die Oostende een play-offfinale zag verliezen. Dat gebeurde in het bijzondere jaar 2000. 

   

  Toen moest het team van Lucien Van Kersschaever, met de jonge, spectaculaire Amerikanen J.R. Holden en Ralph Biggs, het onderspit delven tegen het ervaren team van RB Antwerpen (het latere Antwerp Giants), onder leiding van Eddy Casteels, met toppers zoals Michael Huger, Roger Huggins en de speler met het hoogste Michael Jordan-gehalte ooit in de Belgische competitie: Louis Rowe.

   

  Nadien speelde Oostende nog 11 finales en won het er 11. Onder leiding van succescoach Dario Gjergja en “floor leader” Dusan Djordjevic won het de laatste 8 finales op een rij…

   

  Dit korte stukje play-offgeschiedenis om aan te tonen dat het basketbalteam van Oostende gemaakt lijkt voor play-offfinales. De kern is groot, met een mix van ervaren rotten en jonge wolven en een coach die het haat om te verliezen.

   

  (lees voort onder quote/foto)

  De kern van Oostende is groot, met een mix van ervaren rotten en jonge wolven  en een coach die het haat om te verliezen

  Kris Meertens

  Louis Rowe van RB Antwerpen.

  Bergen beschikt maar over 7 volwaardige spelers, te weinig voor succes?

  Ook dit jaar zijn de kustboys de grote favoriet voor de titel. Na een – voor Oostende – moeilijk seizoen, met talrijke blessures en coronapositieve spelers, lijkt het team net op tijd naar de beste vorm te groeien.


  Charleroi en een gehavend Limburg United werden in de play-offs van het
  terrein geveegd. Na bijna een week rust zijn de troepen van Gjergja klaar voor het finaleduel met Bergen.

   

  Het Waalse team is een verdiende finalist. Na een prima Europese campagne kampte het in de reguliere competitie lange tijd met Oostende voor de koppositie, in de halve finale van de play-offs was het duidelijk sterker dan de Antwerp Giants.

   

  Maar het team beschikt slechts over 7 volwaardige spelers.  In een slopende reeks wedstrijden lijkt dat te weinig voor succes in de finale.

   

  Bergen trekt al jarenlang sterke Amerikanen aan, maar er is geen toegevoegde waarde van Belgische spelers. Omdat het in een goed play-offritme zit, zou het de eerste of tweede wedstrijd kunnen winnen, maar vanaf wedstrijd 3 zal het team van de Bosnische coach Vedran Bosnic het zwaar te verduren krijgen.

   

  (lees voort onder quote/foto)

  Bergen trekt al jarenlang sterke Amerikanen aan, maar er is geen toegevoegde waarde van Belgische spelers

  Kris Meertens

  Bergen-coach Vedran Bosnic.

  Bij Oostende maken vooral de Belgen het verschil

  Oostende zal uiteraard weer kunnen rekenen op de sluwheid van kampioenenmaker Djordjevic, maar het zijn vooral de Belgische spelers die dit seizoen het verschil maken. Met Loïc Schwartz, Pierre-Antoine Gillet en Jean-Marc Mwema heeft het de beste 3 Belgen in de Euromillions League.

   

  Nadat de Amerikaanse topcenter Thomas Welsh uitgevallen was, is de kampioen niet meer dominant onder de borden, maar de jongeren Buysschaert en Sylla worden elke week beter en kunnen het de Bergense center Skylar Spencer moeilijk maken.

   

  En bovendien predikt Dario Gjergja een “ijzeren defensie”. Limburg United won de kwartfinale van de play-offs van Aalst dankzij een topprestatie van guard Silas Melson. Maar tegen Oostende, in de eerste wedstrijd van de halve finale, kwam hij nauwelijks in het stuk voor.

   

  Misschien wacht Jabril Durham, de draaischijf en schutter van Bergen, hetzelfde lot in de finale. Als Oostende Durham en – in mindere mate Arik Smith – uit de wedstrijd kan houden, dan wenkt een 22e landstitel.

  Kris Meertens

  De basketbalfinale op Sporza:

  • Online: uitslagen en kort verslag van best-of-5
  • Radio 1: flitsen in de uitzendingen
  • Tv: samenvattingen op de wedstrijdavond op Eén.
   Donderdag: 23.10u, zaterdag: 00.35u, maandag: 23.15u.

  De troefkaarten van Oostende: Dario Gjergja en "floor leader" Dusan Djordjevic.

  Loïc Schwartz en Pierre-Antoine Gillet, goeie Belgen bij Oostende.

  Jabril Durham, draaischijf van Bergen.