Belgische skateboarders denken op WK in Rome aan Tokio: "Erop of eronder"

  Lore Bruggeman tijdens de training in het stadion in Rome.

  Deze week is een belangrijke week voor de Belgische skateboarders. Op het WK street in Rome kunnen ze zich verzekeren van een ticket voor de Olympische Spelen. "Het WK zal doorslaggevend zijn."

  Zes Belgen zijn van de partij in Rome voor het WK skateboarden in de discipline street: 4 vrouwen en 2 mannen. "Het deelnemersveld is top, maar we misstaan hier zeker niet", zegt Kevin Bronckaers, technisch directeur skateboarden.

   

  "Axel Cruysberghs en Lore Bruggeman staan dicht bij kwalificatie voor de Olympische Spelen, omdat ze in de uitgekuiste top 20 van de wereldranking staan. Zij gaan proberen om die positie te verdedigen."

  "Op het WK vallen veel punten te verdienen, dus het is een doorslaggevende wedstrijd met het oog op kwalificatie voor Tokio. Het zal erop of eronder zijn. We hebben goeie trainingen achter de rug, we focussen op onszelf en zijn niet echt bezig met de tegenstand."

   

  In de kwalificaties telt de beste van 2 runs van 45 seconden, vanaf de halve finales komen er naast de 2 runs ook 5 tricks bij. De beste 4 scores tellen. "Het zal erop aankomen om verstandig te skaten in de kwalificaties en een consistente run neer te zetten. Vanaf de halve finales kun je dan meer risico’s nemen."

  Het zou geweldig zijn als we met 1, 2 of meer Belgische skaters in Tokio geraken zonder dat daar een vaste structuur aan vooraf is gegaan.

  Lore Bruggeman en Axel Cruysberghs zijn de Belgische speerpunten. "Axel kan in principe alles: hij kan elke module goed skaten en probeert zich te onderscheiden door het hele park te benutten en creatief uit de hoek te komen."

   

  "Lore heeft veel kwaliteiten, maar blinkt echt uit door haar mooie natuurlijke stijl: het ziet er soepel uit en helemaal niet geforceerd", zegt Bronckaers. "Bovendien heeft ze nog veel groeimarge." 

   

  Als Bruggeman en Cruysberghs op niveau skaten dan is de kans groot dat ze er ook bij zijn in Tokio. "Het zou geweldig zijn als we met 1, 2 of meer Belgische skaters op de Olympische Spelen geraken zonder dat daar een vaste structuur aan vooraf is gegaan."

   

  "Dat zou betekenen dat het alleen nog maar beter kan en kan groeien, want de sport zal in de toekomst nog evolueren en wij moeten daarin meegaan."

  Lore Bruggeman en Axel Cruysberghs zijn er klaar voor

  Het programma op het WK in Rome

  De Belgen op het WK street in Rome

  Vrouwen:

  • Lore Bruggeman
  • Aura Brédart
  • Sarah De Laet
  • Evelien Bouillart

   

  Mannen:

  • Axel Cruysberghs
  • Simon Deprez