Bezwaar van Cercle tegen stadiondossier Club: "We staan eigenlijk op straat"

  Over het Brugse stadiondossier is het laatste woord nog niet gezegd.

  De Belgische competitie mag dan wel in vakantiemodus zijn, het Brugse stadiondossier kent geen rust. 120 partijen hebben bezwaar aangetekend tegen de plannen van Club Brugge om een nieuw stadion te bouwen op de Jan Breydelsite. Cercle Brugge is een van die 120 partijen. Voorzitter Vincent Goemaere verduidelijkt.

  Voor wie het spoor al een tijdje bijster is: Club Brugge is er al een poos van overtuigd dat het op de locatie van het huidige Jan Breydelstadion een nieuwe tempel van zo'n 40.000 bezoekers kan bouwen. 

   

  Het huidige stadion, dat gedeeld wordt door Club Brugge en Cercle Brugge, wordt nadien afgebroken. Buur Cercle Brugge is dan weer op weg naar de Blankenbergse Steenweg, waar het zelf een nieuw stadion zou bouwen.

   

  Tot zover de plannen, maar die zijn nog lang niet gebetonneerd. De intenties van Club roepen bezwaren op, ook bij Cercle Brugge.

   

  Preses Vincent Goemaere: "In het kader van het Brugse stadiondossier wordt gezocht naar oplossingen voor zowel Club Brugge en Cercle Brugge, maar we stellen vast dat er met Cercle eigenlijk geen rekening wordt gehouden. Toen ons werd gemeld dat Club zou bouwen op de huidige locatie en dat wij moesten vertrekken, was dat een verrassing."

   

  "Cercle Brugge heeft nooit gevraagd om de Jan Breydelsite te verlaten, integendeel. Wel hebben we altijd gezegd dat we meewerken aan en open staan voor alternatieve oplossingen voor Cercle Brugge, maar tot op vandaag blijven die uit. We willen niet de prijs betalen voor de constructieve houding die we de voorbije jaren hebben aangenomen."

   

  "Het was altijd andersom geweest: wij zouden een stadion bouwen op de huidige site, Club zou elders een heel groot stadion neerplanten."

   

  "Er werd ons destijds ook verzekerd dat alles in orde zou zijn voor de bouw aan de Blankenbergse Steenweg, maar dat is dus niet mogelijk. De bevoegde minister heeft de plannen aangepast, maar dat proces is nog aan de gang en het kan nog jaren duren voor er duidelijkheid is."

   

  "Volgens onze info wordt het zeer moeilijk, want er zijn gegronde bezwaren. Maar onze buren zijn niet echt van plan om te wachten op ons. Het huidige stadion wordt afgebroken, maar wat met Cercle Brugge? Wij spelen daar toch ook?"

  "We hebben geen garantie op een eindoplossing"

  Wat denkt de voorzitter van Cercle Brugge van een creatieve tijdelijke oplossing? Kan Cercle een noodperiode overbruggen in de nieuwe tempel van Club?

   

  “Een tijdelijke of gedeeltelijke oplossing staat voor ons gelijk aan geen oplossing", schetst Vincent Goemaere. "We hebben geen garantie op een eindoplossing."

   

  "Ik wil het stadion van Club zeker en vast niet in de weg staan. Ik begrijp dat zij willen groeien, maar dat mag niet ten koste zijn van Cercle Brugge. Wij willen ook een oplossing, maar er moeten voorwaarden ingevuld worden."

  Ik begrijp nog altijd niet waarom het dossier omgedraaid is.

  Cercle Brugge-voorzitter Vincent Goemaere

  Vincent Goemaere heeft daarom aan Club-voorzitter Bart Verhaeghe gevraagd om de pauzeknop in te duwen. "Hij vond dat niet nodig en dus moeten we jammer genoeg opkomen voor onze rechten met dit bezwaarschrift."

   

  "Ik herhaal: ik begrijp nog altijd niet waarom het dossier omgedraaid is. Qua mobiliteit is de Blankenbergse Steenweg veel geschikter voor Club. Als daar dan toch gebouwd kan worden..."

  "We staan op straat en dat accepteren we niet zomaar"

  Zit het stadiondossier dan voor de zoveelste keer in een patstelling? "De burgemeester wil het probleem in zijn legislatuur oplossen. Hij is teleurgesteld dat het er niet goed uitziet, maar hij kan ook niet verwachten dat wij alles uit handen geven."

   

  "We hebben ons constructief opgesteld, we hebben actief meegezocht naar oplossingen op basis van degelijk studiewerk en we zijn braaf meegegaan met wat is voorgesteld, maar we staan eigenlijk op straat en dat accepteren we niet zomaar. We verwachten dat er ook aan ons wordt gedacht. Goed bestuur begint met gelijke behandeling van de partijen."

   

  "We moeten met de 3 partijen tot een consensus komen. Het kan niet zijn dat er voor één partij een oplossing is waarbij wij dan op straat belanden. We willen een duurzame, verantwoorde en realistische oplossing."

   

  "Of ik overigens denk dat er in 2024 een nieuw stadion staat? Laat ons eerst beginnen met een structurele, realistische oplossing voor Club Brugge en Cercle Brugge.”