Belgische inbreng op esportsversie van Roland Garros: "Niet eenvoudig"

  Kevin Vanaerschodt (rechts op de foto).

  Ook in Parijs zijn ze mee met hun tijd. Roland Garros organiseerde ook dit jaar een esports-versie van het grandslamtoernooi op gravel. Wij spraken met de Belgische deelnemer. 

  Zowat alle sporttakken hebben al langer esports in de armen gesloten. Voetbal, wielrennen, roeien, Formule 1, basketbal en uiteraard ook tennis. Ook het Internationaal Olympisch Comité is op de kar gesprongen met virtuele Olympische Spelen in 5 takken van sport.

   

  In België biedt de Hogeschool PXL in Hasselt sinds vorig jaar een postgraduaat E-sports business architect aan en in het kader van die opleiding nam Kevin Vanaerschodt deel aan het Belgische  kwalificatietoernooi voor het E-sports tennistoernooi van Roland Garros.

   

  De Roland Garros E-series werd voor het eerst georganiseerd in 2018 omdat Parijs de digitale boot niet wou missen. In 8 landen worden kwalificaties gespeeld. Kevin was de sterkste van de 16 Belgische deelnemers en mocht afgelopen weekend naar Parijs. Het werd een fantastische driedaagse.

   

  "De eerste dag moesten we in quarantaine blijven in ons hotel”, vertelt Kevin. “We konden wel oefenen met de Playstation. Ik had tijdens mijn opleiding aan PXL al met het spel Tennis World Tour 2 kunnen kennismaken en heb dan voor Rafael Nadal als speler gekozen."

   

  "Ik wou eerst liever David Goffin, maar zijn statistieken met het spel waren niet zo goed als die van Nadal. Ik heb de Spanjaard nog live zien trainen trouwens. Gewoon indrukwekkend."

   

  "Dag 2 stond in het teken van workshops. Het ging onder andere over ethiek in E-sports, over meer vrouwelijke deelname en over hoe de toxiciteit kan worden verminderd. Het valt op dat er te veel gescholden wordt online. Zo is er nu een platform speciaal voor kinderen zodat die tegen mekaar kunnen spelen en niet tegen volwassenen."

  "Het spel is nog niet stabiel genoeg"

  Dag 3 was de dag van de competitie, in het stadion aan de Porte d’ Auteuil zelf. Er was een livestream van de finale, de Franse tennistopper Gaël Monfils was de presentator, er waren ook commentatoren.

   

  "Ik was uitgeloot tegen de Spaanse deelnemer”, zegt Kevin. “De wedstrijden zijn vrij kort. De puntentelling is zoals in het gewone  spel. Maar een set gaat niet naar 6 maar naar 3 gewonnen games. En je moet twee sets winnen."

   

  "De Spanjaard was sterker en won met 2 keer 3/0. Eigenlijk kan ik beter overweg met FIFA en Rocket League, da’s een voetbalspel met wagentjes waarmee je doelpunten moet scoren, maar het was een unieke ervaring."

   

  Tennis World Tour 2 goed beheersen vraagt veel vaardigheid. “Je moet op jouw Playstation eerst de slag kiezen die je gaat gebruiken, je moet dan op het juiste moment slaan en dan moet je ook nog goed mikken. Niet eenvoudig”, ondervond Kevin die het echte tennisspel niet beoefent.

   

  “Er is snelheid en vaardigheid nodig. Je moet ook op het juiste ogenblik de toets lossen, anders vliegt de bal buiten of in het net.“

   

  Tennis World Tour 2 is zeker nog niet het beste E-game, zegt Kevin: “Het lijkt op het echte tennis, er zit maar 1 topper niet bij en da’s Novak Djokovic. Maar de graphics, de animaties kunnen nog beter, vloeiender. Het spel is nog niet stabiel genoeg en crasht soms nog."

   

  "Maar de 3 dagen Roland Garros waren geweldig. Ik heb heel veel geleerd. Vrienden gemaakt. Ik weet dat ik geen professionele E -sporter zal worden, dat was ook niet de bedoeling. Maar ik wil wel iets gaan betekenen in de Belgische E-gaming wereld, ik wil een bedrijf starten of een ploeg op de been brengen.”