Beloften openen tegen Kazachstan: "Een hoop excuses, maar we moeten winnen"

  Bondscoach Jacky Mathijssen.

  De Rode Duivels tellen af naar de start van het EK, de Belgische beloften beginnen vrijdag in Kazachstan aan hun kwalificatiecampagne voor het EK van 2023 in Georgië en Roemenië (9 juni tot 2 juli 2023). Na de jammerlijke uitschakeling in de voorrondes (voor het EK dat momenteel gespeeld wordt) eind vorig jaar heeft bondscoach Jacky Mathijssen een nieuwe lichting onder zijn hoede.

  De Jonge Duivels zitten in een groep met reekshoofd Denemarken, Turkije, Schotland en Kazachstan. Vrijdag beginnen ze hun campagne op bezoek bij die laatste tegenstander. 

   

  "We zitten in een groep waarin het lijkt dat de landen elkaar allemaal waard zijn", begon Mathijssen zijn vooruitblik. "Kazachstan is dan misschien nog de minste naam, maar we mogen hen zeker niet onderschatten."

   

  "De Rode Duivels hebben het in het verleden ook niet makkelijk gehad in Kazachstan. Het zal geen ploeg zijn die je makkelijk opzij kan zetten. Maar het is in het beginstadium nog extra belangrijk de puntjes die je kan pakken, ook te pakken."

   

  "Beginnen in Kazachstan is geen cadeau. Het was een compromis dat we hebben genomen. We hebben voor wat betreft de andere wedstrijden de betere data, vind ik. Dit moesten we erbij nemen."

   

  "Het is een verre verplaatsing, met tijdsverschil, en het blijkt er nu ook nog eens enorm warm te zijn. Kortom: we hebben een hoop excuses, maar die mogen onze motivatie niet aantasten. We moeten deze klip kunnen ronden. We moeten winnen. Dat is het enige goed resultaat."

  De Rode Duivels hebben het in het verleden ook niet makkelijk gehad in Kazachstan. Het zal geen ploeg zijn die je makkelijk opzij kan zetten. 

  Jacky Mathijssen

  "De vorige lichting kon meedingen naar de Europese titel"

  Terwijl de Duivels al naar het volgende EK lonken, is de eindfase van dit EK volop aan de gang. Duitsland plaatste zich gisteren voor de halve finales. In de vorige campagne speelden de Belgische beloften nog tegen Duitsland. En ze wonnen nota bene twee keer.

   

  Jacky Mathijssen: "Dat doet natuurlijk heel veel pijn. We hebben in de vorige campagne gespeeld in de filosofie van de Rode Duivels: dominant zijn en vanuit balbezit proberen kansen te creëren. Maar we hebben gefaald tegen ploegen die een laag blok neerzetten. Dat was heel jammer."

   

  "De vorige lichting had genoeg kwaliteiten om mee te dingen voor een Europese titel. Dat doet absoluut pijn. Daar moeten we lessen uit trekken. Dat geef ik ook mee aan de huidige generatie."

   

  "Er is soms een surplus aan motivatie, agressie en organisatie nodig. Hopelijk pikken zij dit zo snel mogelijk op. Want vrijdag is al een 'challenge' op dat vlak."

  Meer informatie over het EK van 2023:

  Zestien teams spelen de eindronde van het EK. De negen groepswinnaars en de beste nummer twee plaatsen zich rechtstreeks voor het EK. De overige acht runner-ups spelen barragewedstrijden voor nog vier tickets. Roemenië en Georgië zijn als organisator zeker van deelname.