Cynthia Bolingo verpulvert Belgisch record op 400 meter: "Een bevrijding"

  Cynthia Bolingo kan haar toptijd zelf amper geloven.

  Op de atletiekmeeting in Montreuil (Frankrijk) heeft Cynthia Bolingo een knaltijd van 50"75 neergezet op de 400 meter. Dat is bijna driekwart seconde sneller dan het Belgische record dat Kim Gevaert (51"45) ooit liep. "Neen, dit voelde ik niet aankomen."

  Bolingo is op 1 na snelste Europese dit jaar

  16 jaar lang al stond het Belgische record op de 400 meter op naam van Kim Gevaert (51"45).

  In het Franse Montreuil liep Cynthia Bolingo vandaag de wedstrijd van haar leven. De 28-jarige atlete dook tijdens de baanronde als 1e de laatste rechte lijn in en werd nog gepasseerd door de Dominicaanse atlete Marileidy Paulino.

  Maar toen Bolingo's eindtijd verscheen, bleek dat ze Belgische atletiekgeschiedenis had geschreven.

  Met 50"75 liep Bolingo niet enkel 7 tiende seconde sneller dan Kim Gevaert in 2005, ze duikt ook ruim onder de olympische limiet van 51"35.

  Bolingo is met die scherpe chrono ook de op 1 na snelste Europese vrouw dit jaar op de 400 meter. Enkel de Nederlandse Femke Bol (50"56) kan zwaaien met een snellere tijd.

  Bolingo liep een geweldige race.

  "Dit is de perfecte avond"

  "Ik zou hier kunnen beweren dat ik dit voelde aankomen, maar dat is absoluut niet zo", vertelde Cynthia Bolingo na afloop. 

   

  "Op training liep ik wel sneller dan ooit, maar dat ik zo hard zou gaan, had ik niet zien komen. Ik pak in één keer mijn persoonlijk record, het Belgisch record en de olympische limiet. Dat is zó cool." 

   

  "En dan ben ik ook nog eens de eerste Belgische onder de 51 seconden. Dit is de perfecte avond. Dat het Belgisch record van Kim Gevaert eindelijk voor de bijl gaat, is niet alleen goed voor mij, maar ook voor de Belgische atletiek in het algemeen. Het geeft aan dat we nog altijd progressie boeken."

   

  Door haar olympische kwalificatie valt er een hele last van de schouders van Bolingo. "Een ongelofelijke bevrijding", noemt ze het. 

   

  "In mijn achterhoofd zat toch altijd de vraag of ik de Spelen wel zou halen, want via de world rankings ben je nooit zeker. Nu moet ik niet meer naar die rankings kijken en ben ik zeker van Tokio."

   

  Bolingo is heel lang blijven beweren dat de 200 meter haar beste afstand was. Daar lijkt ze nu toch van terug te komen. "Ik moet de realiteit onder ogen zien. Ik ben officieel een 400 meterloopster", besluit ze al lachend.

  Dat het Belgisch record van Kim Gevaert eindelijk voor de bijl gaat, is niet alleen goed voor mij, maar ook voor de Belgische atletiek in het algemeen. Het geeft aan dat we nog altijd progressie boeken.

  Cynthia Bolingo

  Felicitaties van Nafi Thiam.

  Vanderelst scoort punten op ranking: "De vorm is er"

  Elise Vanderelst werd in 4'07"81 vierde op de 1.500 meter tijdens dezelfde meeting. De Europese kampioene in zaal sprokkelde daarmee belangrijke punten voor de olympische ranking.

   

  Het persoonlijk record van Vanderelst staat sinds 2018 op 4'05"75. De olympische limiet bedraagt 4'04"20. De Europese indoorkampioene is dus nog altijd niet zeker van Tokio, maar staat er op de olympische ranking wel steeds beter voor.  

   

  Ze stond voor aanvang van de meeting in Montreuil al 33e, terwijl de eerste 45 naar Tokio mogen. Vanderelst komt volgende week ongetwijfeld de top 30 binnen.

   

  "Dit is zeer degelijk", vertelde Vanderelst na afloop van haar wedstrijd in Frankrijk. "Ergens dacht ik wel aan de olympische limiet vandaag en die is er niet uitgekomen, maar ik mag niet klagen."

   

  "Wat ik nog mis? Dat is moeilijk te zeggen. Er was wat veel geduw en getrek vandaag en ik vermoed dat het bij mijn volgende wedstrijd nog wel wat sneller zal gaan. De vorm is er."

   

  Vanderelst heeft de afgelopen tijd haar aanloop naar Tokio overigens wat bijgestuurd. "Oorspronkelijk wilden we pieken naar één wedstrijd om daar de limiet te lopen, maar eigenlijk is het slimmer om beetje bij beetje punten te sprokkelen voor de ranking. Zo kan ik mijn absolute vormpiek opsparen tot in Tokio", besluit ze.