Braziliaanse president countert kritiek op Copa America: "Alles is beslist"

  Brazilië is zelf enorm hard getroffen door corona.

  Heeft Conmebol voor zijn beurt gesproken? Feit is dat de Zuid-Amerikaanse voetbalconfederatie de wereld instuurde dat Brazilië de organisatie van de Copa America van Argentinië zou overnemen, maar de Braziliaanse regering staat op de rem. Al beweert president Jair Bolsonaro nu weer het tegendeel.

  De Conmebol zit met een serieus probleem. Op 13 juni begint de Copa America. Normaal in een duo-organisatie van Colombia en Argentinië, maar het eerste land haakte enkele weken geleden af door de sociale onrust, het tweede gisteren door de slechte coronasituatie.

   

  Conmebol onderzocht gisteren andere pistes uit landen die zich hadden aangeboden en kwam met Brazilië op de proppen, met een expliciete dankbetuiging aan het adres van president Bolsonaro. Hoewel dat land natuurlijk ook met enorme coronaproblemen te kampen heeft, meer bepaald omdat Bolsonaro het virus niet ernstig neemt.

   

  Meteen kwam er langs alle kanten kritiek uit het land, dat al 463.000 coronadoden te betreuren heeft en vreest voor een 3e golf.

   

  "Op dit moment is er nog niets afgeklopt, dat wil ik heel duidelijk stellen", kwam er afgelopen nacht een bericht van regeringslid Luiz Eduardo Ramos vanuit Brasilia. "We zitten midden in het proces. Maar als we aan de vraag kunnen beantwoorden, zullen we dat ook niet nalaten."

   

  Ramos legde uit dat de Braziliaanse regering de Braziliaanse voetbalbond heel wat voorwaarden heeft opgelegd om het toernooi te kunnen ontvangen: zoals geen publiek en de vaccinatie van alle leden van alle landen. "Morgen komen we met een definitief antwoord."

  President: "Alles is beslist"

  Of de stem van president Jair Bolsonaro als dat definitieve antwoord geldt, is nog niet duidelijk, maar de omstreden Braziliaanse leider laat er geen twijfel over bestaan: volgens hem wordt de Copa America in Brazilië gespeeld.

   

  "Voor mij en voor alle ministers, ook de minister van Volksgezondheid, is alles beslist", vertelde hij vandaag. 

   

  Fans worden niet toegelaten en de bestaande protocollen gelden ook voor de Zuid-Amerikaanse landencompetitie.

   

  "Fans kijken toch ook naar de Copa Libertadores of de Copa Sudamericana? En vrijdag wordt hier nog een WK-kwalificatiematch gespeeld. Daar zegt niemand iets over, die matchen vormen blijkbaar geen probleem", klonk het nog cynisch.