Belgisch surfteam op WK in El Salvador droomt van Olympische Spelen... in 2024

  Dean Vandewalle in actie in El Salvador.

  De beste golfsurfers ter wereld hebben zich verzameld in El Salvador voor het WK. Niet alleen de wereldtop is aanwezig, voor het eerst is België van de partij met een volledig team. "Misschien kunnen wij de WK-verrassing zijn."

  Voor het eerst doet België mee aan het WK surfen met een volledige ploeg: 3 vrouwen en 3 mannen en dat moet onze surfers in de toekomst toelaten om een grote stap vooruit te zetten. "De doelstelling is om ergens halfweg het landenklassement te eindigen", zegt Tommy Maenhaut.

   

  "Dat is heel belangrijk voor de komende edities, want je plaats op de wedstrijdtabel krijg je op basis van de landenrangschikking. Nu is België als laatste geplaatst, omdat het de eerste keer is dat we als team meedoen", legt de topsportcoördinator surfen uit.

   

  "Voor de surfers individueel zijn er geen specifieke doelen. Maar als onze surfers de eerste rondes goed doorkomen en niet te snel in de verliezersronde (zie uitleg hieronder, red) terechtkomen, dan kan er veel." 

  Er is altijd een verrassing op het WK en misschien kunnen wij dat dit jaar zijn.

  Belgische surfcoach Lars Musschoot

  En dan wordt in de eerste plaats gekeken naar Dean Vandewalle en Rheanna Rosenbaum. "Dat zijn de aanvoerders van ons team. Dean woont het grootste deel van het jaar in Costa Rica en Rheanna reisde 2 maanden geleden al af naar El Salvador om het WK voor te bereiden."

   

  "Dean en Rheanna hebben zeker genoeg potentieel om ver te komen op dit WK. De loting én alle factoren die golfsurfen een unieke sport maakt moeten dan meezitten: de natuur kunnen lezen, de goede golfkeuze maken en via de goede tactiek die golf niet naar de andere laten gaan."


  Coach Lars Musschoot hoopt alvast op een goed resultaat. "Er is altijd een verrassing op het WK en misschien kunnen wij dat dit jaar zijn."

  Het WK wordt in een soort van piramidesysteem afgewerkt. Je surft telkens met 4 in een heat en de top 2 gaat naar de volgende ronde. Met een derde of vierde plaats word je opgevist in de parallelle herkansingstabel. Pas als je in die tabelhelft 3e of 4e wordt in een heat, ben je uitgeschakeld. Dus ook vanuit de herkansingstabel kun je in theorie nog wereldkampioen worden.

  Tokio? "Parijs 2024 is het doel"

  In El Salvador liggen ook de laatste olympische tickets voor Tokio voor het grijpen: 5 voor de mannen en 7 voor de vrouwen. "Elk land is hier met zijn beste surfers, want ook de surfers die al geplaatst zijn voor de Olympische Spelen zijn verplicht om deel te nemen aan het WK", zegt Maenhaut.

   

  "Dat kan een vreemde dynamiek geven aan het WK. Je kan bijvoorbeeld derde worden in jouw kwartfinale en toch naar Tokio mogen, omdat de meeste halvefinalisten al zeker zijn van olympische kwalificatie."

   

  Van Tokio dromen de Belgen niet echt, van Parijs wel. "De Olympische Spelen van 2024 zijn inderdaad het doel. Dean Vandewalle krijgt daarvoor ook ondersteuning via het project van BeGold. Zo kunnen we het ook in de omkadering van dit WK professioneler aanpakken."

   

  "Eigenlijk is dit WK de eerste voorbereiding op de Spelen van Parijs. Maar wordt België de verrassing van dit WK, dan kan een ticket voor Tokio zomaar uit de lucht vallen."

  Het Belgische team op het WK in El Salvador.

  Rheanna Rosenbaum