José De Cauwer over Brent Van Moer: "Met finetuning kan hij finales rijden"

  Brent Van Moer won gisteren in de Dauphiné.

  Hij is zijn gele trui na een dagje al kwijt, maar Brent Van Moer (23) maakt stilaan naam en faam in het peloton. Wie is de Waaslander die in één week tijd van de Limburgse hel naar de Franse hemel ging? We vroegen het aan streekgenoot José De Cauwer.

  "Ik ken vooral zijn vader Jo goed", vertelt analist José De Cauwer terwijl hij stiekem nog een beetje nageniet van de zege van Brent Van Moer gisteren in de Dauphiné.

   

  "Jo had een mooi bedrijf in de haven en werd als wielerfanaat vaak gevraagd als sponsor. Hij is geldschieter geworden van Van Moer Cycling, waar onder meer Sasha Weemaes, Brent zelf en Ilan Van Wilder gegroeid zijn."

   

  "Brent was een goeie renner, vooral aanvallend", herinnert De Cauwer zich. "Voor uitslagen moest je de koers echt volgen of het verslag lezen. Hij had altijd de koers gemaakt, maar vaak te veel."

   

  "Bij de beloften heeft hij geweldig veel koers gemaakt. Hij reed niet meteen de juiste uitslagen, maar liet wel veel zien. Bij verrassing was hij 2e op het WK tijdrijden in 2018 bij de beloften in Innsbruck."

   

  "Hij zag me zitten op de persconferentie en zei - hij kent me natuurlijk: "Dat had je niet verwacht, hé?" Ik antwoordde: "Jij, ook niet, hé?""

  "Hij moet op het juiste moment koersen"

  Brent Van Moer wordt stilaan meer dan alleen een goeie tijdrijder. "Ik zou hem aanraden om te blijven trainen op de tijdritfiets. Je weet nooit dat je zo pakweg de Ronde van België kan winnen. We hebben zeker het laatste nog niet van hem gezien."

   

  De vergelijking met Thomas De Gendt werd gisteren al gemaakt, in eerste instantie door De Gendt zelf. "Thomas rijdt niet graag in een peloton, Brent heeft dat wel redelijk onder de knie."

   

  "Het zou me niet verwonderen mocht hij op termijn in de klassiekers een rol kunnen spelen. Bij de jeugd heeft hij al de Omloop Het Nieuwsblad gewonnen."

   

  Wat voor een type is hij dan concreet? "Hij is geen klimmer, maar hij kan voldoende bergop. De finetuning moet er vooral nog wat komen. Ik zeg niet dat ze zich zondag verkeken hebben. Hij heeft vooral heel rap gereden."

   

  "Hij heeft veel gekoerst op impulsen. Het komt er op aan om hem te kanaliseren en zo zal hij met zijn capaciteiten meer winnen. Op het juiste moment koersen. Hij kan echt wel finales rijden."

  Het zou me niet verwonderen mocht hij op termijn in de klassiekers een rol kunnen spelen.

  José De Cauwer over Brent Van Moer

  "Hij komt uit een werkersfamilie"

  Brent Van Moer moest zwoegen voor zijn zege, iets wat hem met de paplepel is ingegeven.

   

  José De Cauwer: "Zijn vader heeft zijn zaak zelf opgebouwd. Ik weet niet of Brent het nu moeilijker of makkelijker heeft. Daar werk je ook niet van 9 u tot 17 u."

   

  "Maar dit doet hij graag, dit is zijn hobby. Zijn ouders staan achter hem, maar het moet ook goed zijn. Brent komt echt uit een werkersfamilie."

  Lees ook: