Gezocht: organisator Copa America 2 weken voor openingsmatch

  Brazilië won de Copa America in 2019.

  Op 13 juni hadden Argentinië en Chili de Copa America moeten aftrappen in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires, maar dat feestje gaat niet door. De Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie (Conmebol) heeft afgelopen nacht beslist dat Argentinië het toernooi niet kan organiseren door de sterk verslechte coronasituatie in het land. Conmebol onderzoekt nu in ijltempo andere pistes.

  De Copa America is de Zuid-Amerikaanse tegenhanger van het EK voetbal en dus het belangrijkste landentoernooi van het Zuid-Amerikaanse continent.

   

  In 2019 werd beslist dat Argentinië en Colombia de Copa 2021 zouden organiseren, maar een maand geleden werd Colombia geschrapt door de onveilige situatie in het land. Er heerst grote sociale onrust in Colombia, waar al een hele maand grote protesten plaatsvinden.

   

  Argentinië zou dus alleen gastheer spelen, maar corona steekt daar een stokje voor. Recentelijk had minister van Volksgezondheid Carla Vizzotti op de moeilijkheden gewezen om een toernooi te organiseren op het moment dat het land van 45 miljoen inwoners zijn meest benarde covidsituatie doormaakt met meer dan 40.000 besmettingen per dag.

   

  Argentinië telt sinds het begin van de pandemie 3,7 miljoen positieve gevallen en betreurt 77.000 overlijdens.

  Verschillende andere landen bieden zich aan, onder meer Chili

  Gezien die omstandigheden zag Conmebol zich genoodzaakt om de organisatie van de Copa America in Argentinië op te schorten, luidde het in een tweet.

   

  Conmebol "bestudeert momenteel aanbiedingen van andere landen die interesse tonen om het continentale toernooi te ontvangen". Onder meer Chili, de winnaar van 2015 en 2016 en de organisator van 2015, zou kandidaat zijn.