Sportarts over De Bruyne: "Als operatie geen must is, kan hij spelen met masker"

  Wordt het voor De Bruyne een race tegen de klok richting EK?

  Het EK staat voor de deur en sinds de Champions League-finale van gisteren maken de Belgische voetbalfans zich grote zorgen om Kevin De Bruyne. Hij liep een gebroken neus en oogkas op. Haalt hij het EK of niet? 

  "Dat antwoord is complexer dan de vraag zelf", vertelt sportarts Ruud Van Thienen, vooral actief in het wielrennen. "Het zal ervan afhangen of de breuk verplaatst is of niet. Als je bot breekt, kan het zeer gevaarlijk zijn wanneer die breuk ook verschuift."

   

  "Vooral voor je oog is dat niet ideaal. Als er een verschuiving is, wordt hij waarschijnlijk geopereerd. Want het oog dat in die oogkas zit, moet goed kunnen functioneren. Je ziet vaak bij mensen met een breuk in de oogkas dat ze dubbelzicht hebben. Dat zou veel ernstiger zijn. In zo’n geval is er meer rust nodig én zijn de gevolgen mogelijk zwaarder."

   

  "Maar in het andere geval is een operatie zeker geen must. De meeste oogkasfracturen genezen zonder operatie. Stel dat er een duidelijke verplaatsing is, zouden we nu wel weten dat hij geopereerd moet worden. Aangezien we dit nog niet gehoord hebben, zie ik die piste toch positief in."

  Ik zie de kansen eerder positief in, voor hem en voor ons.

  Ruud Van Thienen

  "Ik denk niet dat zijn blessure volledig hersteld zal zijn voor de eerste wedstrijd, zelfs niet in het meest optimale geval. Als er geen verplaatsing is, geneest een oogkas mooi in 2 tot 4 weken. Hij moet in die periode wel niet wachten op volledig herstel om te kunnen spelen. Als er geen verplaatsing is en een operatie blijft uit, dan kan hij spelen met een masker."

   

  "Ideaal is zo’n masker niet, maar dat wordt hyperprofessioneel aangepast aan zijn hoofd. Dat valt veel beter mee dan het eruit ziet. Ik geloof niet dat hij daar last van zal hebben in het heetst van de strijd. Ik kan me wel voorstellen dat je iets voorzichtiger zal zijn wanneer je in duel gaat of moet koppen. Koppen is sowieso moeilijk met dat masker, bijvoorbeeld."

   

  "Als ik De Bruyne onder mijn vleugels had, zou ik de eerste dagen voorzichtig zijn. Als er geen zwelling of verschuiving is en neurologisch is alles in orde, zou ik hem motiveren om het hoofd hoog te houden."

   

  "Nu kunnen we nog niet met zekerheid zeggen of hij het gaat halen. Dat zal pas binnen een paar dagen zeker zijn. Maar ik zie de kansen eerder positief dan negatief in voor hem én voor ons natuurlijk. We moeten ons net genoeg, maar nooit te veel zorgen maken. Mentaal is het niet gemakkelijk om op een cruciaal moment met zo’n blessure om te gaan, maar atleten op dat niveau kunnen dat."