Prof Bellemans: "Ga ervan uit dat Kevin De Bruyne de eerste EK-match haalt"

  De Bruyne (l) moest afgevoerd worden, Rüdiger (r) kon voortspelen.

  Met een gebroken neus, gebroken oogkas en een illusie armer stapte Kevin De Bruyne zaterdagavond huilend van het veld in de Champions League-finale. Weg zijn droom om als aanvoerder van Man.City de Beker met de Grote Oren te mogen optillen. En wat betekent dit voor het EK, dat voor de Rode Duivels op zaterdag 12 juni start met de wedstrijd tegen Rusland?

  Met een tweet liet Kevin De Bruyne vanochtend weten dat zijn neus gebroken is en dat hij een breuk aan zijn oogkas overgehouden heeft aan de "professionele" obstructie van Chelsea-verdediger Antonio Rüdiger.

   

  Voor De Bruyne ging de finale in rook op na het voorval. Maar de vraag die iedereen zich nu stelt is wat deze blessure betekent met het oog op het EK dat over een kleine twee weken uit de startblokken schiet.

   

  Dokter Johan Bellemans is orthopedisch chirurg en Chief Medical Officer van het BOIC. Hij probeert de ernst van de situatie in te schatten.

   

  "Het hangt er allemaal een beetje vanaf: is alleen het bot geraakt of is er ook schade aan de inwendige structuur van De Bruynes oog? Ook de mate van bloeding speelt een rol, en dan vooral of er nog een operatie moet volgen of niet", zegt Bellemans aan Sporza.

   

  "Dat Kevin De Bruyne het ziekenhuis meteen weer mocht verlaten, wil op zich nog niet veel zeggen. Dergelijke letsels zijn voer voor specialisten. Ik kan me best inbeelden dat die gespecialiseerde dokters op dat moment, 's nachts na een wedstrijd in het weekend, niet aanwezig zijn. Dikwijls wacht men ook enkele dagen tot de bloeding en de eerste letsels wat geregresseerd (versta: verkleind, red) zijn."

  "Zelfs na een operatie kan hij vrij snel weer voetballen"

  "Het is belangrijk om te weten of de oogkas en de breuk aan de neus verplaatst zijn, want bij de minste verplaatsing wordt meestal beslist om de breuk te corrigeren en ter plaatse te fixeren met een plaatje en schroeven", gaat professor Bellemans voort.


  "Als er geen verplaatsing is, moet er meestal niet geopereerd worden. Tenminste als de inwendige schade aan de weke weefsels van het oog goed meevalt. Dat kan het herstel vrij vlot verlopen. Maar zelfs bij een operatie in dit geval kan de speler vrij snel weer voetballen."


  Het EK begint al over twee weken. Bellemans: "In principe moet die datum voor De Bruyne haalbaar zijn. Zeer waarschijnijk zal hij dan met een masker spelen. Het komt er dan op aan om een klein beetje voorzichtig te zijn, maar in principe zou dat wel moeten lukken."


  "Ik ben dus vrij hoopvol gestemd, ja. Ook omdat er niet gecommuniceerd is over een operatie. Als er een zware verplaatsing zou zijn, dan hadden ze daar nu normaal gezien over gecommuniceerd. Ik ga er dus vanuit dat De Bruyne inzetbaar zal zijn voor de eerste wedstrijd op het EK."

  Interview met professor Bellemans:

  Lees ook: