UEFA overweegt om voordeel van uitdoelpunten te schrappen

  PSG had verlengingen moeten spelen zonder de regel van de uitdoelpunten.

  Neemt het belang van uitdoelpunten in de toekomst af? De Europese voetbalbond UEFA overweegt om de regel te schrappen. De eindbeslissing ligt bij de Uitvoerende Raad.

  Titelverdediger Bayern München moest in de kwartfinales van de Champions League afdruipen. Het had nochtans evenveel gescoord als PSG (3-3) maar de uitdoelpunten gaven de doorslag.

   

  De regel van de uitdoelpunten werd ingevoerd in 1965 en is nog steeds van kracht in de Champions League en de Europa League. Ook in het interlandvoetbal zijn uitdoelpunten cruciaal.

   

  De UEFA Club Competitions Committee heeft nu de aanbeveling gegeven om de regel te laten vallen. De Uitvoerende Raad moet de knoop definitief doorhakken. 

   

  De UEFA gelooft dat het tegenwoordig veel makkelijker is om uitdoelpunten te scoren dan in het verleden toen de regel werd ingevoerd. Moderne stadions, zelfs met fans, zijn minder intimiderend en ook de speltactieken zijn veranderd.

   

  Indien de regel zou worden afgevoerd, zouden knock-outduels veel vaker richting verlengingen gaan. De wedstrijden zonder publiek en op neutraal terrein tijdens de coronacrisis zouden de UEFA geholpen hebben bij hun aanbeveling. 

  Final Four vanaf 2024?

  UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin is een voorstander van een jaarlijkse Final Four in de Champions League vanaf 2024. Vanaf dat seizoen gaat het nieuwe opzet met 36 in plaats van 32 teams van start. 

   

  Vorig jaar werd tijdens de coronapandemie voor het eerst geëxperimenteerd met een eindtoernooi van het kampioenenbal op één plaats."Persoonlijk zou ik het wel willen", zei Ceferin in de Franse sportkrant L'Équipe. "Het zou fantastisch zijn. En ook financieel kan het efficiënt zijn als het goed geregeld wordt."  

   

  Vorig jaar organiseerde de UEFA een Final 8 van de Champions League in Lissabon. Na een spectaculaire eindronde van twee weken trok Bayern München in de finale tegen PSG met 1-0 aan het langste eind.