Delegatieleider relativeert noodtoestand in Tokio: "Niet bang zijn voor woord"

  Olav Spahl maakt zich geen zorgen over de Olympische Spelen in Tokio.

  Acht weken voor de Olympische Spelen in Tokio is het alle hens aan dek bij Belgisch delegatieleider Olav Spahl. Aan een afgelasting denkt hij niet meer: "Zoals een atleet elke dag traint, werken wij elke dag in de veronderstelling dat de Spelen doorgaan."

  De Belgische atleten hebben verzamelen geblazen in het Portugese Rio Maior, waar het Belgisch Olympisch Comité (BOIC) een hecht olympisch team wil smeden. Aan het coronavirus proberen ze niet te veel te denken.

   

  "Er zijn wel vragen over het virus, maar we verliezen de prestaties niet uit het oog", zegt Belgisch delegatieleider Olav Spahl. "De meeste atleten gaan daar ook gezond mee om. En ook wij gaan all-in. Zoals een atleet elke dag traint, werken wij elke dag in de veronderstelling dat de Spelen doorgaan."

   

  Dat de noodtoestand in Tokio weer met een maand is verlengd, baart Spahl geen zorgen. "Noodtoestand is een hard woord, maar het is minder dan de maatregelen die wij in België hebben gehad. De horeca is niet gesloten, er is geen avondklok..."

   

  "Je mag niet bang zijn voor het woord noodtoestand. Je moet de maatregelen en besmettingscijfers bekijken in verhouding met wat wij hebben meegemaakt. Bovendien moeten wij niet beslissen of de Spelen doorgaan of niet."

   

  "In Japan vrezen ze gewoon dat het coronavirus weer op het eiland komt, of een mutatie ervan. We moeten daar respect voor hebben en ons gedrag aanpassen aan de gevoeligheden in Japan."

  Noodtoestand is een hard woord, maar het is minder dan de maatregelen die wij in België hebben gehad.

  "Er komen nog veel wedstrijden als graadmeter"

  Ook over de vele vraagtekens bij de voorbereiding van de olympische atleten maakt Spahl zich geen zorgen: een blindedarmontsteking voor Van Aert, de val van Evenepoel in de Giro, het gebrek aan competitieritme voor Nina Derwael...

   

  "Er komen nog veel wedstrijden aan als graadmeter. En je moet ook wat zenuwachtig zijn om je op te laden voor de Spelen", zegt Spahl. "Het EK hockey staat nog op de kalender en ik hoop dat er nog gymnastiekwedstrijden worden georganiseerd."

   

  "Deze situatie is 8 weken voor de Spelen normaal. Er is nog niets verdiend, je moet nog alles doen. Ook voor de tegenstrevers in andere landen is de situatie hetzelfde. Daarom kan je ook nog alles winnen."

   

  Wanneer zijn de Spelen geslaagd voor Spahl? "Als we met meer top 8-resultaten terugkomen dan in Rio. En als iedereen gezond terugkeert en de sfeer positief is."

  Vergeet de Olympische Winterspelen niet

  Ook de olympische wintersporters werden uitgenodigd voor de stage in Rio Maior. In februari 2022 zijn zij namelijk al aan zet in Peking. "We willen evenveel aandacht hebben voor de wintersporters."

   

  "Er is veel potentieel in de wintersport, ook in België. We willen tonen dat we meerdere atleten op topniveau hebben en zo een groepsgevoel creëren. Dat is uiteraard het resultaat van het beleid van de voorbije 6 tot 8 jaar."

   

  "Bepaalde sporten kunnen we in België ontwikkelen, zoals snowboarden en shorttrack. Voor andere sporten maken we slimme keuzes door aan te sluiten bij internationale trainingsgroepen, zoals in het snelschaatsen, Alpijns skiën of biatlon."