Sam Maes bijna weer fit na zware blessure: "Wil er heel graag bij zijn op Winterspelen"

  Sam Maes in actie op BOIC-stage in het Portugese Rio Maior.

  Begin januari ging het voor Sam Maes helemaal mis op training. De 22-jarige alpineskiër scheurde de kruisbanden van zijn rechterknie en ging meteen onder het mes. "Heel vervelend, maar ik voel me goed en ik kijk uit naar het volgende seizoen", vertelt Maes.

  De eerste manche van het nieuwe wereldbekerseizoen in het Oostenrijkse Sölden laat Maes nog aan zich voorbijgaan. Hij richt zich op de tweede manche in het Italiaanse Santa Caterina. "Ik wil stress vermijden door me al te richten op oktober, ik piek dan liever wat later."

   

  "Ik heb er in elk geval veel zin in en ik ben niet bang om na mijn blessure terug te keren", gaat Maes voort. "Na mijn vorige blessure lukte het ook meteen om een goed resultaat neer te zetten bij mijn terugkeer. Ik zit nu al aan 95 procent, ik hoop binnen anderhalve maand opnieuw voorzichtig te skiën."

   

  Tijdens zijn blessure zag hij hoe landgenoot Armand Marchant enkele straffe prestaties neerzette: "Ik ben oprecht heel blij voor Armand dat hij het zo goed gedaan heeft. Het voelt ook goed om hier met hem te zijn. Hij geeft me raad over hoe ik met bepaalde zaken kan omgaan. Het geeft me motivatie om er ook helemaal voor te gaan. Ik weet zeker dat ik dit ook in mijn mars heb."

   

  "Het is in elk geval uitzonderlijk dat we plots zoveel goede skiërs hebben die op het hoogste niveau meekunnen. Er wordt hard gewerkt bij Sport Vlaanderen en Team Belgium. Er is zeker geluk bij, maar de vernieuwde  organisatie zorgt voor meer mogelijkheden. Er zullen zeker nog Belgische talenten opstaan in de toekomst."

  Winterspelen in Peking

  In 2018 leerde Sam Maes de Olympische Winterspelen een eerste keer kennen. Hij werd er 32e op de reuzenslalom, in de tweede run van de slalom wist hij niet te finishen.

   

  "Pyeongchang was echt een ontdekkingsreis voor mij", pikt hij in. "Ik trok daar toen zonder verwachtingen naartoe. Als ik goed presteer in de wereldbekerwedstrijden, dan moet het zeker lukken om er in Peking weer bij te zijn."

   

  "Op topniveau mag ik hopen op een top 15 of misschien wel top 10. Het gaat allemaal zeer snel in deze sport, het kan vlug gaan. Ik ga niet naar de Spelen om medailles te winnen, maar een goede prestatie neerzetten moet kunnen. Er is geen druk, Peking zou voor mij de 9e wereldbekermanche van het seizoen zijn."

  Bekijk het volledige interview met Sam Maes in Rio Maior: