IFAB laat ook op het WK in Qatar 5 wissels per team toe

  Ook op het WK in Qatar (2022) zullen 5 vervangingen mogelijk zijn.

  Voetbalteams zullen tot eind volgend jaar 5 wissels per team mogen doorvoeren. Dat besliste de IFAB, het orgaan dat de voetbalreglementen wereldwijd coördineert. Ook het WK in Qatar in 2022 valt dus die onder die regeling. 

  De maatregel van 5 wissels per team werd vorig jaar ingevoerd als reactie op de impact van de coronacrisis op het voetbal. Er werden op dat moment veel wedstrijden kort na mekaar gespeeld omdat de competities lang hadden stilgelegen. 

   

  De 5 wissels, in plaats van de gebruikelijke 3, konden de spelers wat extra kunnen ontlasten in die drukke periode.  Om te voorkomen dat het spel voordurend stil kwam te liggen, moesten de 5 vervangingen wel op 3 momenten plaatsvinden.

   

  In eerste instantie zou de maatregel gelden tot  eind 2020, maar de maatregel werd al snel verlengd waardoor ook op het EK komende maand 5 wissels toegestaan zullen zijn. Er volgt nu dus een tweede verlenging, al zeker tot en met het WK van 2022 in Qatar. 

  De mededeling van de IFAB: