Caster Semenya zal deze zomer niet schitteren op de Spelen in Tokio

  Omdat ze van nature een te hoog testosterongehalte heeft, mag Semenya de 800m niet lopen in Tokio.

  De veelbesproken Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya zal niet op de Olympische Spelen van Tokio uitkomen. Ze slaagde er vrijdag niet in zich te kwalificeren op de 5.000 meter. Semenya is tweevoudig olympisch kampioen op de 800m, maar mag die afstand niet lopen.

  De 30-jarige atlete liep 15'32"15 in een speciaal voor haar gearrangeerde limietwedstrijd in Durban, ver boven de vereiste 15'10"00.

   

  Semenya is de tweevoudig olympisch kampioene op de 800 meter, maar mag op deze afstand haar titel niet verdedigen in Tokio. Ze behoort tot een kleine groep atletes met een van nature hoog testosterongehalte. 

   

  Volgens de mondiale atletiekbond hebben deze atletes op afstanden van 400 meter tot en met een Engelse mijl door de spierversterkende werking van het hormoon onevenredig voordeel.   

   

  Alleen door het slikken van remmers zou Semenya mogen uitkomen op haar favoriete afstand, maar ze weigert dat principieel. De Zuid-Afrikaanse voert nog altijd een juridisch gevecht om de in haar ogen mensonterende regel ongedaan te krijgen. 

   

  Semenya verloor tot nu toe alle rechtszaken die ze aanspande en heeft nu haar hoop gevestigd op het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.   

   

  Semenya kondigde eerder aan dat ze zich voor de Spelen van Tokio zou richten op de 200 meter maar de atlete, die ook drievoudig wereldkampioene is op de 800 meter, zag daar van af. 

   

  "Ik ben 30 jaar en als ik ga sprinten, is dat niet goed voor mijn spieren. De lange afstanden zijn beter voor mij", zei ze in april na haar eerste mislukte poging de limiet op de 5.000 meter te lopen.