Gymfed stelt taskforce samen: "Sport door een cultuurverandering leiden"

  De taskforce komt er na het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in de gymnastiekwereld.

  Turnfederatie Gymfed maakt werk van de aanbevelingen in het rapport over grensoverschrijdend gedrag in de gymnastiekwereld. Vandaag maakte Gymfed de samenstelling van een taskforce bekend. De taskforce moet de "cultuurverandering" mee in goede banen leiden.

  Midden april deelde de onafhankelijke onderzoekscommissie haar conclusies mee. Er was wel degelijk sprake van duidelijk psychisch grensoverschrijdend gedrag binnen de Gymfed, gepleegd door verschillende coaches. 

   

  De onderzoekscommissie formuleerde een reeks aanbevelingen, waaronder het aanstellen van een taskforce. Daar gaf Gymfed gehoor aan. Het stelde een taskforce samen vanuit diverse perspectieven en met expertises van binnen en buiten de federatie.

   

  De taskforce telt 14 leden, onder wie onafhankelijke experten en een vertegenwoordiging vanuit de gymnasten, ex-gymnasten, ouders, het bestuursorgaan en management van Gymfed.

  "Een sportmodel waarbinnen gymnasten zich fysiek en mentaal goed voelen, moet de norm zijn"

  "Het monitoren, opvolgen en bijsturen van het actieplan zijn belangrijke opdrachten van deze taskforce", klinkt het in een mededeling.

  "De taskforce zal werken met thematische werkgroepen die elk focussen op een cluster van aanbevelingen. Ze zal ook periodiek rapporteren over haar werking en over de gemaakte vooruitgang in de opvolging van het rapport, dit zowel extern als aan de expertencommissie."

   

  "Gymfed neemt haar leiderschapsrol op en zal samen met deze taskforce en met de coaches haar sport en werking verder door een cultuurverandering leiden. Een sportmodel waarbinnen gymnasten zich fysiek en mentaal goed voelen moet de norm zijn."