Waarom Racing Genk (en ook KV Mechelen) vanavond voor Manchester United supportert

  Racing Genk brandt vanavond best een kaars voor goals van Edinson Cavani.

  Alle ogen op de Europa League vanavond. Zéker bij Racing Genk, dat bij winst van Manchester United een goede zaak kan doen met het oog op de Europese voorrondes. Ook KV Mechelen supportert vanavond om een bijzondere reden voor de Engelsen.

  Liefhebbers van Europese lotingen beleven weer hoogdagen. Nu alle clubcompetities hun einde naderen, kan er weer gepuzzeld worden over de samenstelling van de Europese poules en voorrondes van volgend seizoen.

   

  De Europa League-finale van vanavond is in dat opzicht nog cruciaal voor Racing Genk. Bij winst van Manchester United in de finale tegen Villarreal wordt het namelijk reekshoofd in de 3e voorronde van de Champions League.

   

  Het zou daardoor zware tegenstanders als Sjachtar Donetsk, Benfica en Celtic ontlopen. In de plaats komt dan Spartak Moskou. En mogelijk ook PSV en Sparta Praag, als zij de 2e voorronde goed doorkomen.

  Ook Antwerp had lange tijd reden om uit te kijken naar de finale. Bij winst van Villarreal kon het ticket van het nummer 3 namelijk opgewaardeerd worden naar een rechtstreeks ticket richting Europa League-poules.

  Maar doordat Villarreal slechts 7e eindigde in La Liga - en zo een ticket voor de Conference League pakte - kon er een streep door dat scenario. Bij winst van Villarreal mag de Spaanse ploeg rechtstreeks naar de groepsfase van de Champions League en is er geen Spaanse deelnemer in de Conference League.

  Onttroont Villarreal straks KV Mechelen als kleinste stad met Europese beker?

  De fans van KV Mechelen pakken er nog altijd graag mee uit. In 1988 triomfeerde de club in de finale van Europacup II tegen Ajax. Daardoor werd Mechelen, met vandaag de dag 87.000 inwoners, de kleinste stad ooit die een Europese beker pakte. 

   

  Villarreal kan die eretitel straks afpakken. Want de gemeente Vila-real, in de regio Valencia, telt amper 50.000 inwoners.

  De stuntploeg van KV Mechelen in 1988.