VIDEO: Rit 17 in de Giro in beeld: val met Evenepoel, dip voor Bernal

  Het loodzware menu van de slotweek van de Giro begint sommige renners wat zwaar op de maag te vallen. Ook roze trui Egan Bernal toonde in de 17e rit voor het eerst tekenen van zwakte. En dan was er ook nog de val van Remco Evenepoel. Bekijk hier alle beelden.

  3 landgenoten in omvangrijke kopgroep

  Pas aan het einde van het eerste uur - hoofdzakelijk in dalende lijn, goed voor een gemiddelde van 51 km/u - rijden 19 renners weg. 

   

  Daniel Martin is de grootste naam, Ineos stuurt Gianni Moscon mee en ook 3 Belgen zijn van de partij: Pieter Serry, Quinten Hermans en Dries De Bondt.

   

  De Belgische kampioen wil het strijdlustklassement winnen en ook de passages op de bergjes kunnen hem een handje helpen bij die koers in de koers. Hij kaapt de volle buit weg voor de neus van bergkoning Geoffrey Bouchard.

  De bergkoning beseft nog net op tijd dat hij met zijn polsen niet op zijn stuur mag steunen

  Evenepoel dringt niet aan...

  Voorin heeft De Bondt een meer dan vruchtbare dag voor al zijn nevenklassementen, maar de kansen van de vluchters slinken wanneer het BikeExchange van Simon Yates begint te werken.

   

  Op de Passo San Valentino, de eerste van twee zware cols, dringt Remco Evenepoel alleszins niet meer aan. Hij gebruikt zijn verstand en gaat snel in spaarmodus.

  ...maar komt terug en komt ten val

  Evenepoel heeft snel voor zijn eigen tempo gekozen en dat rendeert. Kort voor de top van de San Valentino keert hij terug in de favorietengroep, maar in de afdaling gaat het helaas mis.

   

  Voor de neus van Evenepoel schuiven ze onderuit, de jongeling kan de kettingreactie niet vermijden. Hij glijdt over de vangrail, blijft lange tijd staan en zet zijn tocht uiteindelijk voort met een verband rond zijn linkeronderarm.

  Evenepoel die valt op Italiaanse bodem: helaas een déjà vu.

  Martin versus de favorieten

  De strijd om de ritzege wordt een gevecht van Martin tegen de favorieten. De Ier bevriest zijn voorsprong van een minuut, bij de toppers komen Aleksandr Vlasov, Giulio Ciccone en Hugh Carthy al snel de man met de hamer tegen.

  Verrassing: Bernal moet passen

  Het is de herboren João Almeida die vanuit de favorietengroep als eerste een bommetje gooit. Hij dient als het gedroomde platform voor Simon Yates. Roze trui Bernal wil zich niet laten kennen, maar hij speelt plots zijn mantel van onoverwinnelijkheid kwijt. De spanning die uit de Giro leek na de koninginnenrit is weer helemaal terug.

  Martin vervolledigt trilogie, Bernal verliest minuut

  Een ontketende Almeida gaat in de laatste kilometer nog op zoek naar Martin, maar de Ier valt niet meer stil en vervolledigt zijn trilogie met ritzeges in de Tour, Vuelta en nu ook de Giro. Een gebroken Bernal kan de schade op Yates nog min of meer beperken, tot een kleine minuut. Maar wat wordt de schade de komende dagen? De Giro is nog niet voorbij.

  Lees ook: