Een rode wittekop met gouden voeten: Kevin De Bruynes weg naar de top in 6 verhalen

  Van een modderig veldje in Drongen naar het allerhoogste voetbalpodium. De carrière van Kevin De Bruyne leest als een sprookje. 6 kroongetuigen delen hun favoriete anekdotes en herinneringen op de belangrijkste dag uit de carrière van de Rode Duivel. De constante: een rode wittekop met gouden voeten.

  Rudy Schelstraete (1e trainer bij KVE Drongen): "Wilde vriendjes niet in de steek laten"

  "Op zijn 6 jaar was Kevin al een echte winnaar. En een goeie voetballer. Maar de andere spelertjes moesten nog alles leren - daardoor verloren we ook enkele matchen, ondanks Kevin."

   

  "Op een bepaald moment waren we een wedstrijdje aan het verliezen. Kevin - toen een echte wittekop - was zo aangeslagen dat hij met rood hoofd het veld verliet. Zijn papa, toen onze ploegverantwoordelijke, vond hem al huilend in de kleedkamer. Pas toen hij aanhaalde dat Kevin zijn vriendjes in de steek liet, keerde hij terug op het veld."

  Op een dag kwam Kevin naar mij: "Zeg, die trainingen bij AA Gent zijn wel veel beter hoor."

  Rudy Schelstraete

  "Tijdens de winter speelden we ook partijtjes in de zaal. Speciaal voor Kevin nodigden we ook de grote ploegen uit: Club Brugge, AA Gent... Die noteerden hem uiteraard allemaal in hun boekje."

   

  "Uiteindelijk mocht Kevin bij AA Gent gaan trainen - een definitieve overstap vond zijn papa nog te vroeg. En bovendien wou Kevin zijn vriendjes niet achterlaten. Hij had toen ook wel al een heel uitgesproken mening. Op een dag kwam hij naar mij: "Zeg, die trainingen bij AA Gent zijn wel veel beter hoor. (lacht)"

   

  "Na drie jaar is Kevin definitief naar Gent vertrokken. Maar als we eens een toernooi speelden, deed Kevin soms nog mee met KVE Drongen. Dan was hij onze welgekomen versterking."

   

  "Dat ik de coach was die een groot kampioen opleidde? Ik heb daar maar een héél klein aandeel in, hoor. Vooral de wil en het karakter van Kevin hebben het verschil gemaakt. Hij heeft er enorm veel voor moeten laten. Op jonge leeftijd naar een pleeggezin, niet naar feestjes gaan... Kevin heeft altijd hard gewerkt."

  Makkelijk te herkennen: "wittekop" Kevin. Met links Rudy Schelstraete en rechts papa Herwig De Bruyne.

  Frank De Leyn (jeugdtrainer bij AA Gent): "Met 3 trekken om hem van doelpaal weg te krijgen"

  "Ik heb Kevin 2 jaar als spelertje gehad bij AA Gent: we hebben geen enkele wedstrijd verloren. Vooral de bekerfinale tegen Racing Genk met de preminiemen zal me voor eeuwig bijblijven."

   

  "We kwamen aan in Moeskroen en plots zegt Kevin tegen mij: "Ik heb een beetje last. Mijn papa heeft gezegd dat ik eerst twee rondjes moet lopen om te zien of het wel zal lukken.""

   

  "Voor de match sprak ik hem aan: "Kevin, je gaat op de bank moeten beginnen. Je bent een beetje geblesseerd, dus ik ga je wat sparen." Zijn hoofd werd zo rood als een tomaat. Ik zei toen al tegen de ploegafgevaardigde dat we zeker zouden winnen."

   

  "Na 2 minuten - het stond toen nog 0-0 - zei ik tegen Kevin dat hij zich mocht klaarmaken. Vervolgens vloog hij op het veld en scoorde 6 keer. We wonnen met 9-2."

  Bekijk hieronder de geweldige beelden van die bewuste finale met het eerste interview van Kevin De Bruyne

  Kevin was boos en hield zich vast aan een doelpaal. We stonden er met 3 aan te trekken, maar kregen hem er niet bij weg.

  Frank De Leyn

  "We gingen tijdens de paasvakantie ook eens op stage naar Spanje. Na de training moesten we te voet terug naar het hotel. De trainers vroegen wel om eerst al het materiaal op te ruimen. Maar Kevin was boos en zei: "Ik doe dat niet.""

   

  "Hij klampte zich vervolgens vast aan een doelpaal. We stonden er met 3 trainers aan te trekken, maar kregen hem niet mee. Iedereen vertrok dan maar al naar het hotel, terwijl ik naast hem bleef zitten. "Kevin, ga je niet mee naar het hotel? Het wordt donker en anders moet je zonder eten naar bed." Beetje bij beetje kon ik hem overtuigen. Zo is hij mijn "maat" geworden en gebleven."

  Kevin De Bruyne - uiteraard met bal - in zijn AA Gent-training.

  Domenico Olivieri (beloftentrainer Racing Genk): "Vloeken op de mountainbike"

  "Met de beloften van Genk gingen we eens op stage naar Spa. Daar planden we toen een alternatieve training in met de mountainbike. Iedereen zag het zitten, maar Kevin liet al snel verstaan dat hij liever een bal had."

   

  "We vertrokken in groepjes - iedere trainer met 5 spelers, om de 3 minuten. Op een bepaald moment komt het groepje van hoofdcoach Hans Visser, met daarbij Kevin, bij dat van mij. Hij was toen al aan het vloeken: "Godverdomme, dat fietsen...""

   

  "En dan kwamen we aan een lang stuk vals plat. Er kwam bijna geen einde aan. Toen kon Kevin - zijn kop al knalrood - zich niet meer inhouden. "Dit heeft toch niks met voetbal te maken, man?!" (lacht) Ik zie zijn gezicht nog altijd voor mij."

  Ik zie zijn knalrode kop nog altijd voor mij. "Dit heeft toch niks met voetbal te maken, man?!"

  Domenico Olivieri

  "Woede kon Kevin wel uitzonderlijke dingen laten doen op het veld. In een wedstrijd, het was de periode waarin zijn eerste gastgezin hem wegstuurde, begon hij op de bank. Kevin kwam na rust op het veld en scoorde nog 5 doelpunten."

   

  "Het was altijd duidelijk dat Kevin boven de rest uitstak. Op vlak van het spel kunnen lezen, zijn manier van handelen... Bij de jeugd was dat soms een ergernis voor hem. Hij gaf vaak briljante passes waar zijn medespelers niet op reageerden. Gewoon omdat Kevin dingen zag die andere niet zagen. Hij stond veel verder dan de rest."

  David Hubert (ploegmaat Racing Genk): "Op vakantie met 4 T-shirts"

  "Bij Racing Genk hadden we een geweldige groep. Na het seizoen gingen we zelfs samen op vakantie. Zo ging ik eens met Jelle Vossen, Dimitri Daeselaere en Kevin naar Kreta. Voor Kevin was het de eerste trip zonder zijn ouders."

   

  "Dan gooiden we eens alle remmen los. Of gingen we samen lopen of een balletje trappen. En genoten we van het weer. (lacht) Al kwam Kevin niet vaak in de zon, hij bleef liever onder zijn parasol liggen."

   

  "Kevin had voor de volledige vakantie wel maar 4 T-shirts meegenomen. Na twee dagen waren die al allemaal vuil. Hij heeft ze dan maar gewassen in de lavabo op het hotel en in de zon gehangen."

  De persoonlijkheid van Kevin op het veld was een groot contrast met die ernaast.

  David Hubert

  "Sportief herinner ik me vooral zijn pure klasse. Kevin heeft echt enkele wereldgoals gescoord. Ik herinner me een halve volley tegen Standard, maar ook een geweldige knal op AA Gent."

   

  "Zijn persoonlijkheid op het veld stond in schril contrast met die ernaast. Kevin was op dat moment een broekventje, dat vrij introvert was. Maar als het over voetbal ging, kon hij plots een groot "bakkes" hebben. Als iets niet naar zijn zin verliep, kon hij zich enorm opjagen. Met zijn typische look - een rode kop - tot gevolg."

  David Hubert dollend met Kevin De Bruyne.

  Eljero Elia (ploegmaat Werder Bremen): "Vrienden vragen nu nog naar hem"

  "Ik herinner me nog goed een training bij Werder Bremen. De trainer gaf tijdens een wedstrijdje aan dat de bal buiten was gegaan. Kevin, die niet akkoord was, draaide he-le-maal door."

   

  "Hij begon te schelden in het Nederlands, Engels en Duits. Ik dacht echt: "What the fuck? Kevin, weet je wel tegen wie je het hebt?" Je moet weten: die coach zat al meer dan 10 jaar bij Werder Bremen. Ik keek er echt met hele grote ogen naar."

   

  "Maar de trainer deed helemaal niks. Het was een soort respect en power die Kevin afdwong door zijn prestaties. (lacht) Mocht ik zoiets toen gedaan hebben, had de club me er wellicht uitgegooid."

  Ik moet lachen als ik nu de beelden van Werder Bremen herbekijk. Eigenlijk kwam alle gevaar via Kevin.

  Eljero Elia

  "Ik moet soms lachen als ik de wedstrijden van toen terugkijk. We speelden tegen de degradatie met Werder Bremen, maar eigenlijk kwam alle gevaar via Kevin. Een perfecte corner of geweldige steekpass...  Hij onderscheidde zich toen al. Alleen kon hij niet alles in zijn eentje doen."


  "Mijn band met hem was trouwens uitstekend. We waren echte maatjes. Toen zijn ex-vriendin hem had bedrogen, heb ik hem ook proberen helpen. Hij kwam dan vaak bij me eten en ik ook geregeld bij hem. Kevin ging zelfs een keertje mee met mij naar Den Haag. Mijn vrienden spreken me er nu nog over aan als ze hem bij Manchester City zien: "Hey die Kevin, hoe gaat het nog met hem?""

  Kevin De Bruyne met maatje Eljero Elia.

  Naldo (ploegmaat Wolfsburg): "Wereldklasse was toen al duidelijk"

  "In Duitsland is het de gewoonte dat je elke dag gas geeft. Zelfs op training. Maar Kevin durfde het, zeker in het begin, al eens wat rustiger aan doen. Enkele ploegmaats kwamen na een week bij mij: "Zeg, die Kevin moet wel gas geven hé.""

   

  "Maar na een paar weken hoorde ik niemand meer. Toen merkte iedereen: oké, laat Kevin gerust en in het weekend loopt hij 11 kilometer, scoort of geeft een assist. Zijn wereldklasse was toen al duidelijk."

  Je zag de angst in de ogen van de tegenstanders wanneer Kevin aan de bal was.

  Naldo

  "In Wolfsburg hebben we een ongelofelijke tijd meegemaakt. Een fantastisch elftal, met Kevin als één van de allerbesten. Je zag de angst in de ogen van de tegenstanders toen hij aan de bal was. Hij heeft enorm veel duels beslist voor ons. Het doet me veel plezier om te zien dat hij nu één van de beste spelers ter wereld is."

  Kevin De Bruyne na een zoveelste treffer met Naldo (links) en Bas Dost (rechts).