Berteele: "Als Evenepoel opgeeft, zal hij volgende weken geen goed gevoel hebben"

  Remco Evenepoel

  "Hoe sterk is de eenzame fietser, die krom gebogen over zijn stuur tegen de wind, zichzelf een weg baant?" Eenzaam is Remco Evenepoel niet in deze Giro. De vraag is wel of het slim is dat hij zich op zijn 21e in zware (weers)omstandigheden nog een weg naar Milaan baant?  Carl Berteele belde met die vraag naar twee mensen met kennis van zaken. 

  Pollentier: "Doorrijden met het oog op de toekomst"

  Remco Evenepoel is vandaag als 19e in het klassement begonnen aan het derde en laatste deel van de Giro. Zijn klassementsambities zijn weg, maar voorlopig zet hij door. "Zonder over de limiet te willen gaan", zei hij woensdag.

   

  "Ik heb Michel Pollentier (Giro-winnaar in 1977) gebeld met de vraag wat zijn advies voor Evenepoel is en Pollentier vertelde dat hij Remco met het oog op de toekomst zou aanbevelen om de Giro uit te rijden en nog meer te laten proeven van het hooggebergte", zegt Carl Berteele.

   

  "Vandaag, vrijdag en zaterdag zijn er nog drie aankomsten bergop. Remco heeft in het verleden de Clasica San Sebastian en rondes van een week gewonnen. In de Giro kan hij voor zichzelf uitmaken wat het betekent om een ronde van drie weken te rijden." 

   

  "Als hij opgeeft ga je altijd met een minder goed gevoel de volgende weken aanvatten. Ik denk dat we mogen hopen dat Evenepoel in de Giro blijft", zegt Berteele.

  Hij heeft in het verleden de Clasica San Sebastian en rondes van een week gewonnen. In de Giro kan hij voor zichzelf uitmaken wat het betekent om een ronde van drie weken te rijden.

  Hespel: "Voorbereiding Evenepoel is in een labo gebeurd"

  Carl Berteele contacteerde ook Peter Hespel, inspanningsfysioloog van de KU Leuven. Volgens Hespel was de voorbereiding van Evenepoel goed, maar hebben de zware weersomstandigheden ook hun rol gespeeld.

   

  "De voorbereiding van Evenepoel is eigenlijk in een soort labo gebeurd", zegt Berteele. "Hij heeft zich voorbereid op stage en op trainingen in België, maar dat is eigenlijk een simulatie. Hespel bevestigde me dat de trainingswaarden die Evenepoel had laten optekenen sterk waren." 

   

  "In november of december is hij opnieuw beginnen trainen, maar dan kwam die pijn waardoor hij een aantal weken opnieuw moest rusten. Hespel heeft daarna zijn waarden gezien in de opbouw naar de Giro en daarvan zei Hespel dat het bijna fenomenale waarden zijn. Dat je er zijn enorme talent en motor zag."

   

  "Maar dan moet je die waarden omzetten in de koers en in deze Giro spelen zware weersomstandigheden mee. In interviews na om het even welke koers heeft elke renner het bijvoorbeeld altijd over de wind. Op televisie zien we dat vaak niet." 

   

  "De grote vraag bij Evenepoel was sowieso hoe hij zou recupereren van de inspanningen, zei Hespel. Op de eerste rustdag is dan een eerste masker afgevallen en gebleken dat er nog veel werk aan de winkel is."

  In interviews na een koers heeft elke renner het altijd over de wind. Op televisie zien we dat vaak niet.

  "Pogacar en Bernal hebben zich nooit op deze manier moeten voorbereiden"

  Carl Berteele gaat wel niet mee in de conclusie van de zwartkijkers dat Remco Evenepoel misschien toch niet gemaakt is voor een grote ronde. 

   

  "Ik ben het helemaal eens met Patrick Lefevere, die zegt dat Evenepoel nooit meer een grote ronde zal voorbereiden op de manier dat hij dat nu heeft moeten doen." 

   

  "Vergeet niet dat Pogacar of Bernal zich nooit hebben moet voorbereiden zoals Evenepoel. Die hebben zo een vreselijke val nooit meegemaakt. Het potentieel is er bij Evenepoel, laat hem nu maar vanalles meemaken en leren."

  "Het is niet uitgedraaid zoals we allemaal hadden verwacht - de verwachtingen lagen dan ook heel hoog - , maar er waren tekenen dat hij klaar was. Michel Pollentier zei me: "als er iemand in België in staat is in de toekomst een grote ronde te winnen, dan is het Evenepoel"."