Super League eindigt met anticlimax: "Niet alle speelsters hebben mindset om de sport in België echt op de kaart te zetten"

  Anderlecht kroonde zich twee weken geleden al tot landskampioen.

  De kampioen in de Women Super League is al een tijdje bekend, maar Anderlecht zal dit seizoen wellicht geen bekerceremonie krijgen. Door een corona-uitbraak bij paars-wit werden hun 2 overige matchen, tegen Club YLA en Gent, gewoon geschrapt. "Het is heel zuur want we ijveren voortdurend voor meer professionalisme", vertelt Heleen Jaques.

  "We hebben corona lang kunnen weren, tot nu"

  Door een corona-uitbraak bij landskampioen Anderlecht werden de matchen tegen Club YLA en Gent afgelast. Al spreekt de voetbalbond nog van "uitgesteld". "Het is jammer dat de clubs zelf zo snel gecommuniceerd hebben dat het seizoen afgelopen is. Wij willen eerst nog de testresultaten van Anderlecht van deze week afwachten", vertelt Katrien Jans, manager vrouwenvoetbal bij de KBVB.

   

  "Maar het zijn voor iedereen wel de laatste matchen en iedereen had ook al plannen gemaakt voor na het seizoen, vakantie, examens, de nationale ploeg, ... Dus heel veel ruimte om de matchen uit te stellen, is er ook niet meer. Veel ploegen zijn intussen ook aan hun velden beginnen te werken. Dit had op geen slechter moment kunnen vallen."

   

  "Dit is wel heel zuur, een anticlimax. We hebben corona een heel seizoen lang goed buiten kunnen houden, tot vorige week. Het was het plan om afgelopen zondag Anderlecht ook de beker uit te reiken na de match tegen Club YLA in het Lotto Park. Dat valt allemaal in het water. We zullen moeten kijken hoe die uitreiking toch nog kan."

  Dit had op geen slechter moment kunnen gebeuren. Ook de bekeruitreiking valt in het water

  Katrien Jans

  "Vooral speelsters zelf moeten nog stappen zetten in professionalisme"

  Voor Gent-speelster Heleen Jaques is het afstel van de match van dit weekend extra zuur. Zij zet een punt achter haar carrière en mist nu de kans om in de Ghelamco Arena afscheid te nemen.

   

  "Het is niet zo'n goed gevoel, neen", vertelt ze. "Ik ben een emotioneel iemand. En als je zo lang gevoetbald hebt en je volgt al een heel jaar de coronaregels, is het heel jammer om door deze omstandigheden die match te missen."

   

  "En niet alleen voor mij, ook voor de andere speelsters. Het was ook de laatste match van Jolet Lommen en voor heel wat speelsters was het een unieke kans om eens in de Ghelamco Arena te spelen. Er zal waarschijnlijk nog wel iets georganiseerd worden onderling om het seizoen af te sluiten, maar hoewel er sportief niets meer op het spel stond, wilden wij echt wel spelen."

   

  "Het is dubbel zuur. We ijveren voortdurend voor het professionalisme binnen het vrouwenvoetbal en, de mensen zullen dat niet graag horen, maar het is echt zonde om een heel mooi seizoen op deze manier af te sluiten."

   

  "De clubs doen er veel voor om het vrouwenvoetbal meer in de picture te krijgen en om het dan zo te laten eindigen, dan denk ik dat er een aantal spelers in eigen boezem moeten kijken."

  Als niet alle speelsters de mindset hebben om de sport in België echt op de kaart te willen zetten, dan zijn we er nog niet

  Heleen Jaques

  "Vooral vanuit de spelersgroepen moeten er nog stappen gezet worden naar professionalisme. Het is allemaal mooi om veel te verkondigen, maar zolang niet iedereen die mindset heeft om het vrouwenvoetbal hier in België echt op de kaart te zetten en om als voetbalsters echt een voorbeeld te zijn, dan zijn we er nog niet. Helaas."

   

  "Dat zijn harde woorden, dat weet ik. Maar ik hoop dat de anderen, en zeker de jeugdspelers, dat meenemen naar de toekomst. Laat dit een les zijn."

  Heleen Jaques zet een punt achter haar actieve voetbalcarrière.

  "In de Belgische competitie stemmen ze misschien nog vaak op vriendinnetjes"

  Ook de verkiezing van Profvoetbalster van het Jaar deed bij sommigen de wenkbrauwen fronsen. Gouden Schoen Tine De Caigny en topschutter Tessa Wullaert zaten niet bij de drie genomineerden. "Het zijn de speelsters zelf, de teams zelf, die kiezen. Daar kunnen wij niet tussenkomen", vertelt Katrien Jans.

   

  "Een aanvalster komt altijd meer in de picture. Maar Laura De Neve, en ook Laura Deloose, hun matchen bij de club en bij de Red Flames waren altijd op hoog niveau. Zij hadden ook een topseizoen. Dus De Neve is zeker een terechte winnaar. Een verdedigster kan ook winnen."

   

  Ook Heleen Jaques wil niets afdoen van de zege van De Neve. "Het is dubbel. De meisjes die genomineerd waren verdienden zeker die nominatie. Maar als je puur naar statistieken kijkt dan kan je niet naast Tessa Wullaert of Tine De Caigny kijken."

   

  "Maar het is inderdaad nog een beetje eigen aan de Belgische competitie dat er nog heel vaak op vriendinnetjes wordt gestemd. Ik zal het zo zeggen. En hoe je het ook draait of keert, Tessa Wullaert is wel iemand die het altijd direct zegt en aangeeft. Dus misschien speelt dat ook wel mee."

   

  "Maar nog eens De Neve is een terechte winnaar. Als je alleen maar zou mogen kijken naar statistieken zou een verdedigster nooit kunnen winnen. En dat zou ik natuurlijk jammer vinden." 

  Speelster van het Jaar Laura De Neve (Anderlecht).

  "Iedereen is nu mee in het verhaal, nu moet de lat weer wat hoger"

  Toch mag deze ontknoping niet het hele seizoen overschaduwen. "Ik begrijp de kritiek", zegt Jans. "Ik vind het zelf ook een anticlimax, maar we zijn meer algemeen wel tevreden over dit seizoen. En de rechtenhouder ook. De kijkcijfers zijn goed. Sommige matchen worden zelfs beter bekeken dan matchen uit 1B."

   

  "Dit is een groeiverhaal en we wilden dit seizoen vooral een goeie basis leggen. Tijdens de play-offs was er 1 match per week live op tv, doorheen het seizoen was dat er 1 om de 2 weken. De clubs voelden eerst wel een drempel en wilden niet te snel gaan, maar ik denk dat iedereen nu mee is in het verhaal. Komend seizoen willen we altijd 1 match per week live op tv, dat is het volgende stapje."

   

  "Iedere club moet ook de lat voor zichzelf hoger leggen en zorgen dat iedereen in een goed stadion speelt en dat de minimuminfrastructuur er is om een match live in beeld te brengen. Dat zijn de stappen die nu moeten komen. De licenties zullen ook stap voor stap strenger worden. We zijn de voorbije  maanden ook eens gaan kijken in Engeland, Frankrijk, Duitsland en Spanje wat er daar in de licentievoorwaarden staat."

  Iedere club moet ook de lat voor zichzelf hoger leggen en zorgen dat iedereen in een goed stadion speelt en dat de minimuminfrastructuur er is om een match live in beeld te brengen

  Katrien Jans

  "We moeten het nu inderdaad niet allemaal dramatiseren", vindt Jaques. "Ik heb wel ervaren dat er dit jaar veel meer media-aandacht was, de beleving was er elke wedstrijd, speelsters werden meer en meer herkend. En er hebben clubs echt stappen gezet richting Anderlecht zoals OHL, Gent en Club YLA."

   

  "Het is goed dat er nog clubs aan het investeren zijn. Het zal niet plots komend seizoen een topcompetitie zijn met 4 of 5 titelkandidaten, maar als we zo doorgaan zullen we binnen 5 jaar wel een volwaardige competitie hebben waar veel jonge speelsters in terecht kunnen en waar zeker toekomst in zit."

  Lees ook: