Stemming over integratie beloften en verlenging competitieformat 1A week uitgesteld

  Dit seizoen kwamen de beloften van Club Brugge uit in de 1B Pro League.

  Er is dinsdag op de algemene vergadering van de Pro League dan toch niet gestemd over de integratie van de U23-teams in de nationale reeksen. Het dossier wordt volgende week woensdag wel ter stemming voorgelegd en bovendien rechtstreeks gekoppeld aan de verlenging van het huidige competitieformat met nog één jaar.

  Al voor de vierde keer werd een beslissing over de integratie van de 1A-belofteteams en de verlenging van het huidige format met verkorte play-offs voor één seizoen (tot en met 2022-2023) dinsdag op de lange baan geschoven.

   

  "Er is over gedebatteerd, maar er werd onvoldoende vooruitgang geboekt om het ter stemming voor te leggen aan de clubs", zegt CEO Pierre François dinsdag.

   

  Het onderwerp komt volgende week woensdag (2 juni) opnieuw aan bod op een digitale algemene vergadering, waarop enkel gestemd zal worden maar niet meer gedebatteerd. Het voorstel is nu dat vanaf 2022-2023 de U23-teams integreren in eerste, tweede en derde nationale. Het amateurvoetbal kreeg in ruil een financiële compensatie en versoepelde licentievoorwaarden.

   

  "Maar vanuit het amateurvoetbal werden nog bijkomende eisen gesteld", zegt François. "We zullen vanuit de Pro League een tegenvoorstel doen dat een eerlijke compromis omvat. Dat geeft de andere clubs de kans om zich te positioneren."

   

  Een stemming over de integratie van de beloften werd dan ook meteen gekoppeld aan de verlenging van het huidige competitieformat met 18 ploegen en verkorte play-offs. Heel wat ploegen vrezen bij de 3 degradanten te horen als er volgend seizoen opnieuw afgeslankt moet worden naar 16 clubs in 1A.

   

  Een jaartje extra uitstel, om na moeilijk coronajaar financiële stabiliteit na te streven, is voor vele K11-teams een wenkend perspectief.

   

  Als de grote clubs - die bijna allemaal voor een competitie met 16 zijn - hun talenten in een sterkere competitie willen inschrijven, zullen ze dus water bij de wijn moeten doen. "Technisch hebben beide dossiers niets met elkaar te maken", erkende François. "Maar politiek zijn ze nauw verbonden."