3x3 Lions staan voor weken van de waarheid: maken ze olympische droom waar?

  Jonas Foerts (14), Nick Celis, Thibaut Vervoort (2), Rafaël Bogerts (7), Thierry Mariën en Bryan De Valck (3).

  De Belgische mannen krijgen deze week een eerste kans om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in het 3x3-basketbal op het olympisch kwalificatietoernooi in Graz. "We zullen moeten stunten", beseft kapitein Nick Celis.

  3x3-basketbal staat in Tokio voor het eerst op het olympische programma. In 3x3 wordt op een half veld gespeeld en het spel is sneller en vaak spectaculairder dan 5x5-basketbal.

   

  De 3x3 Lions zitten op het kwalificatietoernooi in Graz in een poule met Zuid-Korea, Kazachstan, Litouwen en de Verenigde Staten. Vooral die laatste twee landen zijn te duchten tegenstanders. Litouwen is een echte basketbalnatie en de VS is de regerende wereldkampioen in 3x3.

   

  De top 2 in elke groep stoot door naar de kwartfinales. Uiteindelijk zijn er in Graz 3 olympische tickets te verdelen: twee voor de finalisten en eentje voor de winnaar van de troostfinale.

  Als we donderdag 2x winnen, zetten we wel wat druk op Litouwen en de VS.

  Nick Celis

  "We beginnen donderdag tegen Zuid-Korea en Kazachstan. Ik kan hun sterkte niet zo goed inschatten, omdat zij niet actief zijn in het profcircuit. Maar eigenlijk moeten we donderdag 2x winnen, zodat we zaterdag tegen Litouwen en de VS nog alle kansen hebben", zegt kapitein Nick Celis aan Sporza.

   

  "Als we donderdag 2x winnen, zetten we wel wat druk op Litouwen en de VS. Dan zullen we tegen hen eens moeten stunten. De ploeg gelooft er wel in, zelf ben ik van nature iets voorzichtiger. Na de 1e competitiedag zullen we al wat beter weten hoe de verhoudingen liggen."

   

  "Ik denk dat het in ons voordeel is dat wij al veel matchen gespeeld hebben en veel hebben kunnen trainen. Door corona hebben we meer kansen gehad om samen te spelen. Daarvan hebben we gebruikt gemaakt om zo goed mogelijk aan onze automatismen te werken."

  "Blessure? Dikke pech"

  België treedt in Oostenrijk aan met Nick Celis, Thierry Mariën, Thibaut Vervoort en Rafaël Bogaerts. Jonas Foerts en Bryan De Valck staan op de reservelijst. "Jonas Foerts reist mee naar Graz, maar mag enkel meespelen als iemand zich voor het toernooi nog blesseert", zegt Celis.

   

  "Als we tijdens het toernooi een blessure hebben, is dat dikke pech. Jonas zal ons als reserve wel op tactisch vlak wat kunnen helpen, want we hebben geen coach."

   

  Als het in Graz niet lukt, wacht een week later mogelijk nog een herkansing in Debrecen. "Ik verwacht dat enkele toplanden zoals Letland en Nederland zich in Graz zullen plaatsen, waardoor er plaats vrijkomt op het tweede toernooi. Als dat het geval is, stijgen onze kansen in Debrecen. Dan zal het echt de vorm van de dag zijn die bepaalt wie naar de Spelen mag."

  "Fysiek is er wat meer toegelaten in 3x3"

  In hoeverre verschilt 3x3 van 5x5? "In 3x3 ben je in verdediging volledig op jezelf aangewezen. Je bent zelf verantwoordelijk voor je aanvaller", legt Nick Celis uit.

   

  "In aanval is het volledig omgekeerd en moet je echt als team spelen, want telkens je verdediger kloppen in een één-tegen-éénsituatie lukt gewoon niet, ook omdat er fysiek wat meer toegelaten is."

   

  "Minder dan bij gewoon basketbal kun je je in 3x3 niet verstoppen. Daarom loont het om polyvalente spelers te hebben. Je kunt je niet wegsteken. Het gaat zo snel. Het is echt zaak van niet te veel na te denken en te blijven gaan."