"Niet elk woord moet onder vergrootglas, maar uitspraak Vanderbiest was onhandig"

  Cyriel Dessers

  In 90 minutes, onze voetbalpodcast over de play-offs, kwam Genk-spits Cyriel Dessers in de slotaflevering Steven Defour vervangen. Dessers zorgde recent in het Canvas-programma FC United nog voor een sterke getuigenis over racisme in het voetbal en had ook een duidelijke en genuanceerd mening over de woorden van Fred Vanderbiest.

  In het duel tussen KV Mechelen en AA Gent stonden de zenuwen afgelopen weekend strak gespannen. In een rechtstreeks duel werd op de slotspeeldag van de Europe Play-offs bepaald wie het laatste Europese ticket zou krijgen dit seizoen. 

   

  Gent won met 1-2, maar achteraf was er meer te doen over een uitspraak van KVM-assistent Fred Vanderbiest. "Heeft hij niet gegeten, of wat?", riep Vanderbiest toen Gent-Speler Emeka een overhaaste duw gaf aan KVM-speler Bijker.

   

  Volgens Vanderbiest waren die woorden helemaal niet racistisch bedoeld. "Je kan niet bewijzen dat de woorden van Vanderbiest wel of niet racistisch bedoeld waren", zegt Dessers.

   

  "We mogen niet overslaan naar de andere kant en elk woord of elke zin onder een vergrootglas leggen en er een beschuldiging van maken. Maar de uitspraak was wel onhandig. Zulke dingen liggen gevoelig in deze tijden."

   

  "Ik kan me daarom indenken dat Hein Vanhaezebrouck en Vadis Odjidja de uitspraak racistisch interpreteerden. Anderzijds kan ik me ook indenken dat Vanderbiest het niet racistisch bedoeld heeft en dat hij het ook zo tegen Jaremtsjoek zou hebben gezegd."

   

  "We zitten gewoon in een maatschappij waarin je moet opletten met je woorden en waarin je moet nadenken over gevoeligheden bij andere mensen."

  "Bedoeling en hoe het overkomt is niet altijd hetzelfde"

  Niet racistisch bedoeld en toch kwetsend, ook volgens Filip Joos kan dat perfect samengaan. 

   

  "Het kan zijn dat Vanderbiest het niet racistisch bedoeld heeft, maar tegelijk kan het ook zijn dat het wel zo overkomt op diegene waartegen de woorden gezegd worden en dat die persoon daardoor geschokt is."


  "Ik denk dan: heb de verantwoordelijkheid van geest om het nadien binnenskamers op te lossen. Volgens mij smelt Vanderbiest als hij die jongen in de kleedkamer ziet zitten. Dan krijg je iets heel puurs."


  "Vanderbiest is wel te vaak verwikkeld in dat soort zaken. Het voordeel van de twijfel heeft hij daardoor niet en dat zal hij zelf moeten beseffen. Maar je kan niet met absolute zekerheid zeggen dat het racistisch was."

  Vanderbiest is wel te vaak verwikkeld in dat soort zaken. Het voordeel van de twijfel heeft hij daardoor niet en dat zal hij zelf moeten beseffen. Maar je kan niet met absolute zekerheid zeggen dat het racistisch was.

  Beluister aflevering 6 van 90 minutes

  Bekijk de podcast van 90 minutes ook met video op