"Je dwingt de mondmaskerplicht niet af met de matrak of het waterkanon"

  De kampioenenviering van Club Brugge bracht heel wat blauw-zwarte supporters op de been. Ondanks de oproep van alle instanties om het zo coronaveilig te houden, werden die smeekbeden door heel wat fans in de wind geslagen. Dirk Van Nuffel, de korpschef van de Brugse politie, legt uit waarom zijn manschappen het allemaal lieten gebeuren.

  Iedereen dicht op elkaar gepakt en een minderheid met mondmaskers: de titelviering van Club Brugge deed heel wat wenkbrauwen fronsen, niet het minst bij de mensen die de voorbije maanden braaf alle regels gevolgd hebben. Waarom lieten de autoriteiten die viering toe en waarom trad de politie vervolgens niet op?

   

  "Voetbal zit in onze genen en een kampioenenviering hoort daarbij", zegt korpschef Dirk Van Nuffel in De Ochtend. "Ik had het natuurlijk ook liever anders gehad, maar je kunt het enthousiasme van de supporters niet tegenhouden. En we wilden dat al zeker niet met geweld doen."

   

  "In Brugge hebben we geen traditie van geweld in het voetbal. Je kunt het niet dragen van een mondmasker ook niet bestrijden met de matrak of het waterkanon. Als we wel offensief hadden opgetreden of we hadden Friese ruiters geplaatst, dan zouden de mensen nog altijd dicht bij elkaar gestaan hebben."

   

  "Je kunt het ook omdraaien: hoe hadden de mensen gereageerd als we De Platse wel hadden opgeveegd? Hoeveel schade was er dan niet geweest? Nu viel dat al bij al nog mee."

  Je kunt het enthousiasme van de supporters niet tegenhouden. En al zeker niet met geweld.

  Dirk Van Nuffel (korpschef Brugge)

  "Supporters waren een heel jaar voorbeeldig"

  Korpschef Van Nuffel laat uitschijnen dat de organisatie van de kampioenenviering een ingecalculeerd risico was. "Ik vind dat de supporters de kans moeten krijgen om feest te vieren, zeker omdat ze zich het voorbije coronajaar bijzonder gedisciplineerd en voorbeeldig hebben gedragen."

   

  "Ik heb dan ook enig begrip voor de uitlaatklep van donderdagavond en zeker van gisteren. En er is wel degelijk bestuurlijk opgetreden: er zijn 22 mensen gearresteerd, er zijn 30 pv's geschreven voor het gebruik van vuurwerk,..."

   

  Van Nuffel vindt ook dat de verbeterde coronacijfers een dergelijk feestje kunnen verantwoorden. "Naarmate de maatregelen versoepeld worden, versoepelen wij ook onze handhaving. De coronacrisis is nog niet voorbij, maar het besmettingsrisico is wel verminderd. En wie gisteren toch corona opliep, moet maar 2 weken uitzieken."