Nzeyimana: "Ik vrees dat het geen CL-finale voor geschiedenisboeken wordt"

  De finale tussen City en Chelsea vindt plaats in Portugal, in het Estadio di Dragao in Porto.

  Manchester City of Chelsea. Morgenavond kennen we de winnaar van de Champions League. In een extra aflevering van De Tribune wegen Peter Vandenbempt en Aster Nzeyimana de twee finalisten tegen elkaar af.

  Over City: "Kan niet zeggen dat ik bij een match van City kraai van de pret"

  "De basis voor de kwalificatie van City voor deze finale is de verdediging. Wat Virgil van Dijk geworden is voor Liverpool, is Dias voor City. Ze hebben eindelijk een echte opvolger voor Vincent Kompany", vertelt Peter Vandenbempt.

   

  "Maar ik zal even vloeken in de kerk: ik krijg bij City steeds meer een "Barcelona-tikitaka-gevoel". Ik kan niet zeggen dat ik na een match van City kraaiend van de pret mijn commentaarhok verlaat. Dat had ik de laatste jaren bij Barcelona ook. Alle respect en lof voor de kwaliteit en de superieure techniek, maar ik amuseer me niet."

   

  Nzeyimana: "Dat is zeer bewust. Ik las een interview met Guardiola over het vertragen van het spel, het op de pauzeknop duwen tijdens een match. "We kill them with a thousand passes", zei hij. En dat is saai. Maar de manier waarop hij dat geherintroduceerd heeft bij een groep waar hij al zoveel jaar voor staat, dat is indrukwekkend."

   

  "Maar moeten we daar dan ook enthousiast over zijn?", vraagt Vandenbempt zich af. "Respect heb ik er wel voor, maar geweldig vind ik het niet."

  City-coach Guardiola.

  Over Chelsea: "De revelatie van deze CL-campagne"

  "Dan word ik enthousiaster van Chelsea", vertelt Vandenbempt. "Er zijn verschillende versies van die ploeg. In de FA Cup was het energieloos, maar in de competitie tegen Leicester was het dan weer ongelooflijk energiek. En die energieke versie kan ik zeer appreciëren. Chelsea was ook adembenemend tegen Real. Het eerste halfuur daar was geweldig."

   

  "Chelsea is de revelatie van deze Champions League-campagne onder Tuchel." Tuchel, die pas in de loop van het seizoen kwam, staat voor het 2e jaar op een rij in de finale. "Dat je met PSG eens de finale van de Champions League haalt, dat moet wel eens lukken. Maar dit is indrukwekkender. Ik denk dat niemand dit vooraf had voorspeld. Hij is een gedreven vakman."

   

  Ook enkele spelers krijgen lof in De Tribune. Zo is Mason Mount "onwaarschijnlijk". En doelman Mendy? "Hij heeft reflexen, komt goed uit, lijkt zen... Hij is een van de allerbesten van de wereld, echt waar. Dat wordt onderbelicht. Maar Chelsea heeft ook een paar belangrijke "het kan vriezen of het kan dooien"-voetballers, zoals Timo Werner."

   

  Nzeyimana vult aan. "Maar Werner is wel mentaal heel straf. Hij krijgt veel kritiek en speelt soms ongelukkig, maar dan draait hij die knop gewoon weer om. Er zijn al spelers voor de helft van de kritiek in twee gebroken. Hij scoort veel en geeft veel assists. Dus er wordt wel mee gelachen, maar neem hem weg en er is een probleem."

  Timo Werner.

  Wie haalt het? "Verliezen tegen Chelsea zou catastrofale sof zijn"

  Wie heeft er nu het meeste druk voor deze finale? Nzeyimana: "Chelsea heeft natuurlijk ook veel geïnvesteerd, maar na dit seizoen zou CL-winst toch meer aanvoelen als een bonus. En Manchester City wacht al zo lang."

   

  "Het is voor City ook anders dan voor PSG vorig jaar", meent Vandenbempt. "PSG speelde tegen Bayern, dan kan je wel verliezen. City is nu torenhoog favoriet en als het verliest van Chelsea is dat toch een catastrofale sof."

   

  Vandenbempt voorspelt ook een saaie finale. "Ik vrees dat het geen finale wordt voor de geschiedenisboeken", vult Nzeyimana aan. "De twee ploegen weten wat werkt tegen elkaar. Chelsea zal staan en wachten en rekenen op de counter. City verwacht die counter en zal de ruimtes klein willen houden. Het wordt 70 procent balbezit voor City en Chelsea dat hoopt tegen te prikken."

   

  En wie wint er? "City is favoriet, maar ik durf op niemand een euro te zetten."

   

  Vandenbempt: "Ik verwacht dan weer dat de favoriet het niet haalt en ik stel al mijn hoop op Chelsea."

  Volg de match hier met live tekst:

  Download de podcast van De Tribune