"Geen mirakels in de sport: we staan met z'n allen met de voetjes op de grond"

  Remco Evenepoel is bezig aan zijn eerste grote ronde.

  Twee weken geleden was er na de openingstijdrit in Turijn een grote hoerastemming rond de kansen van Remco Evenepoel (21) in de Ronde van Italië, maar bij de derde zondag van de Giro weet iedereen intussen hoe laat het is. Radioverslaggever Carl Berteele analyseert en steekt ook de hand in eigen boezem.

  "In de aanloop naar de Giro werd een van onze kranten zelfs op roze papier gedrukt", herinnert Carl Berteele zich nog. 

   

  "Maar dat was toch een beetje onrealistisch, een stapje te ver", vertelde hij vanochtend bij Radio 1.

   

  "Remco Evenepoel is na zijn overstap van de junioren naar de profs binnengekomen met een knal en heeft vorig jaar veel rittenkoersen van een week gewonnen. Ik herhaal: een week."

   

  "Maar toen was er die val op 15 augustus in de Ronde van Lombardije. Ik vraag me nu af: beseft iedereen nog de impact van die val op een jongen van 21 jaar in zijn eerste grote ronde?"

   

  "Er werden heel onrealistische voorstellingen gemaakt. We worden nu allemaal met de voetjes op de grond gezet. Er bestaan geen mirakels in de sport. We moeten met z'n allen dus wat realistischer zijn."

  De trofee lijkt dit jaar naar Egan Bernal te gaan.

  "Ik blijf zeggen: een coureur moet koersen"

  Als iedereen in de spiegel kijkt, weten ook alle media dat ze de lat misschien te hoog gelegd hebben. Zijn we te veel supporter en te weinig verslaggever geweest?

   

  Carl Berteele: "Het is heel aanstekelijk om zo'n jonge jongen te zien fietsen. Hij ligt ook goed bij de pers en hij legt het in alle talen goed uit. Hij beroert iedereen."

   

  "Ik zeg niet dat hij ons om de vinger draait, maar je gaat wel mee in dat verhaal. En een Belgische klassementsman in een grote ronde, dat is zo lang geleden."

   

  En toch is de droom intussen doorprikt. "Het is misschien een ouderwets credo, maar ik blijf zeggen dat een coureur moet koersen", doelt onze radioreporter op de noodgedwongen atypische voorbereiding zonder competitie.

   

  "Geen koersritme, geen stuurvaardigheid, problemen in de afdalingen: dat zijn de elementjes die nu naar boven komen. De koers telt nu eenmaal wetten die je niet kunt verloochenen."

  De koers telt wetten die je niet kunt verloochenen.

  Carl Berteele

  "David tegen Goliath"

  Na de Zoncolan staat Remco Evenepoel in het klassement op de 8e plaats. Hij blijft mikken op de top 10. Haalbaar of niet?

   

  "Na de eerste tik stond hij op een minuut van het podium, dat zijn er nu al twee", ziet Carl Berteele.

   

  "En er staat ons nog zoveel te wachten. Er wordt altijd over de derde week van een grote ronde gesproken, maar we zijn daar zelfs nog niet."

   

  "Morgen heb je de koninginnenrit met 3 cols boven de 2.000 meter en veel afdalingen."

   

  "Daarna volgt de tweede rustdag en hoe verteert hij die? En dan krijg je nog 3 bergritten. Een ritzege? Het moet een straffe Remco zijn om een rit te kunnen winnen in die zware slotweek."

   

  Evenepoel geeft zelf aan dat het "zwaarder en zwaarder" wordt. "Ik denk dat ook hij met de neus op de feiten is gedrukt. Hij ging niet zomaar de Giro winnen."

   

  "Egan Bernal is 3 jaar ouder en over 3 jaar wil ik Remco ook wel eens zien. Maar nu is het een strijd van David tegen Goliath. En we weten allemaal wie Egan Bernal in deze Giro is."

  Giro d'Italia
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1wegwedstrijdBoedapest - Visegrád195 kmvan der Poelvan der Poel
  2individuele tijdritBoedapest - Boedapest9,2 kmYatesvan der Poel
  3wegwedstrijdKaposvár - Balatonfüred201 kmCavendishvan der Poel
  4wegwedstrijdsemi bergetappeAvola - Etna172 kmKämnaLópez
  5wegwedstrijdsemi bergetappeCatania - Messina174 kmDémareLópez
  6wegwedstrijd