VIDEO: Dit was de Zoncolan: Evenepoel plooit, Bernal imponeert

  Egan Bernal

  De etappe in de Giro met aankomst op de Monte Zoncolan heeft ons wat wijzer gemaakt. Egan Bernal is de sterkste bergop, Simon Yates  wordt zijn uitdager en Remco Evenepoel verloor weer tijd. Bekijk de sleutelmomenten.

  1. Kopgroep met Mollema en Bennett

  Kijken de toppers de kat uit de boom en krijgen we ook in deze etappe een strijd op twee fronten? 11 vluchters geloven in hun kansen en krijgen van het peloton 8 minuten. De belangrijkste namen: George Bennett en Bauke Mollema. 

   

  In het peloton ment niet Ineos, wel Astana. "Op de Zoncolan moet een topper winnen, niet een vluchter", verklaart de ploegleiding van Aleksandr Vlasov hun aanpak.

  Intussen op de Zoncolan: regen en koud!

  Intussen in het peloton: ruzie tussen Guerreiro en Pasqualon

  2. Evenepoel even op achterstand in een afdaling

  Astana knabbelt beetje bij beetje aan de voorsprong. Op zo'n 50 kilometer van de aankomst trekken ze ook stevig door in een technische afdaling. 

   

  Ze blijven nog met z'n zevenen over, met Aleksandr Vlasov en Egan Bernal als enige toppers. 

  Remco Evenepoel zit in een 3e groep, maar ploegmaats James Knox en Joao Almeida zetten de scheve situatie recht.

   

  Geen kwestie van passen, geeft Evenepoel achteraf aan. Bij Ineos lieten ze het gat vallen en de wegen waren te smal om meteen te passeren, was de verklaring.

  3. Fortunato verbaast vriend en vijand

  De druk van Astana is niet groot genoeg: de kopgroep levert nog maar eens de ritwinnaar. 

   

  Niet favorieten Bennett of Mollema trekken aan het langste eind, wel de bonkige Jan Tratnik en de verrassende Lorenzo Fortunato voelen zich in hun sas op de Zoncolan. 

   

  Op zo'n 2 kilometer van de finish neemt Fortunato afscheid van de Sloveen: de Italiaan van het nietige Eolo-Kometa (een project van Ivan Basso en Alberto Contador) is de gelukkigste ziel op aarde.

  4. Bernal is weer buiten categorie

  Bij de toppers blijft de munitie lange tijd op zak. Wanneer Remco Evenepoel op de steilste pentes past, versnelt Simon Yates. Enkel Egan Bernal heeft een antwoord in huis.

  Meer nog, de Colombiaan eet het bord van de Brit leeg en zet met een forse eindsprint de puntjes op de i. Yates wipt naar de tweede plaats in de stand, Vlasov zakt weg en Evenepoel staat nu achtste.

  Lees ook:

  Giro d'Italia
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1Turijn - Turijn8.6 kmGannaGanna
  2/>Stupinigi - Novara179 kmMerlierGanna
  3/>Biella - Canale190 kmvan der HoornGanna
  4/>Piacenza - Sestola187 kmDombrowskiDe Marchi
  5/>Modena - Cattolica177 kmEwanDe Marchi
  6/>Grotte di Frasassi - San Giacomo160 kmMäderValter
  7