Wat na Merlier en Ewan? Dit zijn de overgebleven sprinters in de Giro

  Peter Sagan is de enige overgebleven sprinter die al een etappe wist te winnen. Slaagt hij daar vandaag opnieuw in?

  Na het vertrek van Tim Merlier en Caleb Ewan heeft de Giro fors aan snelheid ingeboet. Toch zijn er nog altijd snelle mannen in het peloton terug te vinden. Speciaal voor u zetten we de overgebleven sprinters nog eens op een rijtje.

  Sagan vs. Gaviria

  Peter Sagan start vandaag als de grote favoriet. De Slovaakse ex-wereldkampioen wist de tiende etappe richting Foligno op zijn naam te schrijven en is de topfavoriet vandaag om nogmaals aan het langste eind te trekken. Al zal de etappe vandaag misschien te makkelijk zijn voor de Slovaak en zijn team Bora-Hansgrohe om de concurrenten af te matten.

  Sagan won de vorige sprintetappe voor Fernando Gaviria. De Colombiaan van UAE Team Emirates wist zich naar een tweede plaats te sprinten, meteen ook zijn beste resultaat dit seizoen. Na zijn vertrek bij Deceuninck-Quick Step heeft Gaviria het moeilijk om sprints te winnen. Kan hij daar vandaag verandering in brengen?

  Sant in eigen land?

  De grootste uitdager van Peter Sagan wordt bijna zeker Davide Cimolai. De Italiaan is aan een zeer regelmatige Giro bezig en finishte de voorbije 3 sprintetappes telkens in de top 3. Kan hij vandaag eens op het hoogste schavotje staan?

  Naast Cimolai wordt er bij de Italianen ook gekeken naar Giacomo Nizzolo. Nizzolo werd vorig jaar nog Europees kampioen, maar heeft het knap lastig om een etappe te winnen in eigen land. Nizzolo wist nog nooit te winnen in de Ronde van Italië, wel werd hij 11 keer tweede. Rust er een vloek op de Italiaan?

  En wat met Elia Viviani? De Italiaan was enkele jaren geleden bij Deceuninck-Quick Step nog de man naar wie er gekeken werd in de sprints. Na zijn overstap naar Cofidis gaat het een pak moeizamer voor de Italiaan en ook in deze Giro komt Viviani er amper aan te pas. Kan hij zijn Giro nog opfleuren met een ritzege?

  Speelt de vermoeidheid Groenewegen parten?

  Verder is het ook uitkijken naar Dylan Groenewegen. De sprinter van Jumbo-Visma is intrinsiek misschien wel de snelste renner van het peloton. Maar hoeveel snelheid heeft de Nederlander ingeboet na zijn maandenlange schorsing? 

   

  Verder dan de vierde plek kwam Groenewegen voorlopig nog niet. Ook de voorbije dagen hebben er na lange afwezigheid ingehakt. Is Groenewegen te vermoeid, of spreekt hij zijn snelle benen vandaag nog eens aan?

  Wat met de Belgen?

  Na het vertrek van Tim Merlier is het voor ons Belgen hopen dat er iemand anders opstaat. Bij Alpecin-Fenix kijken we daarvoor naar Gianni Vermeersch, die knap 5e werd in de rit naar Foligno. 

   

  Belgisch kampioen Dries De Bondt zei toen dat er met een betere lead-out meer in zat. Vermeersch krijgt vandaag meteen de kans om dat te bewijzen.

  Nog enkele namen om in de gaten te houden

  • Matteo Moschetti: De Italiaan van Trek-Segafredo sprintte zich al 3 keer in de top 6. Kan hij dat vandaag opnieuw?

  • Max Kanter: De 23-jarige sprinter werd vorig jaar in de Vuelta nog knap derde in de slotetappe. In deze Giro kwam de Duitser voorlopig nog niet verder dan een achtste plaats.

  • Andrea Pasqualon: De ervaren Italiaan mist misschien de grote snelheid om een sprint te winnen, maar nestelde zich wel al twee maal in de top 10. Met een forse dosis geluk kan het wel eens raak zijn voor Pasqualon.

  Lees ook: