Burgemeester boos op Club en fans: "Boete voor wie coronaregels niet naleefde"

  Lang niet iedereen draagt een mondmasker.

  De burgemeester van Brugge is not amused. Heel wat voetbalsupporters hebben gisteravond de landstitel van Club Brugge gevierd zonder de coronaregels te respecteren. Ook de club is in de fout gegaan, vindt Dirk De fauw. "Daar gaan we nog een duchtig woordje over spreken", belooft de burgemeester. Voor de galamatch van zondag wil hij harde garanties.

  "Vooraf hadden we duidelijke afspraken gemaakt met de horecazaken in Brugge. Die zijn behoorlijk goed nageleefd", begint burgemeester Dirk De fauw (CD&V) het gesprek met Sporza.

   

  "De horeca wil ik dan ook geen verwijt maken, de supporters wel. Zij hebben de coronaregels niet gerespecteerd. Van social distancing was geen sprake, ook niet elke supporter droeg een mondmasker."

   

  "Daarom hebben we enkele mensen aangehouden. Op basis van videobeelden zullen nog boetes van 250 euro uitgedeeld worden. Een dure avond dus."

   

  "We hadden nochtans ruimte gemaakt om de titel in kleine groepen te vieren" , gaat de burgemeester voort. "De politie had straten afgezet om extra ruimte te creëren op de pleinen. Liever dat dan een kat-en-muisspel zoals in Ter Kamerenbos."

  De horeca wil ik geen verwijt maken, de supporters wel. Van social distancing was geen sprake, niet iedereen droeg een mondmasker."

  Dirk De fauw

  "Dit was niet afspraak met Club Brugge"

  Club Brugge heeft de afspraken met de stad geschonden. "Eerst was de spelersbus gestopt op een parking in Drongen", merkt burgemeester Dirk De fauw op. "Dat was niet afgesproken, maar blijkbaar zijn er contacten tussen  supporters en spelers of verantwoordelijken van de club."

   

  "Ten tweede hadden we ook de afspraak gemaakt dat de bus niet langs de Platse op Sint-Andries (met supporterscafés, red) of het Jan Breydelstadion zou rijden. Toch ging het die kant op. Gelukkig heeft de politie de bus op tijd kunnen omleiden."

   

  Daarna zette de landskampioen koers naar het trainingscentrum, waar supporters hun helden stonden op te wachten. "We gaan er nog een duchtig woordje over spreken", belooft de burgemeester. "Afspraken zijn afspraken."

  De spelersbus wordt feestelijk onthaald in het trainingscentrum van Club Brugge.

  "Ook spelers en trainer worden geverbaliseerd"

  Niet alleen de supporters van Club Brugge riskeren een boete, ook de spelers en de staf kunnen een onaangename brief in de bus krijgen.

   

  "Er was afgesproken dat er geen contact zou zijn tussen spelers en supporters", legt de Brugse korpschef Dirk Van Nuffel uit. "Om samenscholingen te vermijden, maar ook om spelers te beschermen tegen besmettingen."

   

  "Wie de coronamaatregelen verbreekt, wordt geverbaliseerd", stelt Van Nuffel duidelijk. "Ook de spelers en trainer van Club Brugge."

  "Zonder harde garanties geen feest zondag"

  Zondagavond staat in Brugge nog de galamatch tegen Racing Genk op het programma. "Er zullen weer supporters afzakken naar de omgeving van het Jan Breydelstadion", weet Dirk De fauw. "Terrassen zullen gesloten zijn, de fans kunnen enkel een drankje afhalen in de cafés."

   

  "En als het uit de hand loopt, zal de politie weer arrestaties uitvoeren of boetes uitdelen."

   

  Na de wedstrijd wil Club Brugge een (bescheiden) titelfeest houden in het stadion. "Zonder harde garanties zullen wij dat moment met de trofee moeten verbieden", is de burgemeester streng.

   

  "We begrijpen uiteraard dat iedereen erg blij is. Wij zijn als stadsbestuur ook trots op ambassadeur Club Brugge, maar laten we eerst ons verstand gebruiken en de coronaregels respecteren."

   

  "Club Brugge heeft zelf geleden onder COVID-19. Het coronavirus had het team bijna de landstitel gekost. De club heeft er dus alle belang bij om aan de gezondheid te denken, ook aan die van hun internationals", merkt De fauw op.

  VIDEO: Het interview met de burgervader van Brugge

  500 supporters in het stadion

  Zondagavond zullen 500 supporters de wedstrijd Club Brugge - Racing Genk wel mogen bijwonen in het stadion. De ministers van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid hebben het licht op groen gezet voor de organisatie van een coronaproof testevent. Fans zullen wel afstand moeten houden.