Louis Croenen onder de indruk van concurrenten: "Ze zwemmen waanzinnig snel op EK"

  Louis Croenen komt ook nog in actie op de 100 meter vlinderslag.

  Gisteren greep Louis Croenen naast een EK-medaille op de 200 meter vlinderslag. Over zijn eigen prestatie was de 27-jarige zwemmer tevreden. "Al had ik stiekem gehoopt om mijn eigen Belgische record te verbeteren", zegt Croenen.

  Croenen: "BR verbeteren in Tokio"

  Op het EK zwemmen had Louis Croenen graag in de medailles gezwommen, maar hij moest vrede nemen met de 6e plaats op de 200 meter vlinderslag. 

   

  "In het algemeen ben ik tevreden, omdat ik telkens sneller zwom. In de reeksen zwom ik een tijd van 1'57", in de halve finales 1'55"9 en in de finale 1'55"69.

   

  "Het was bovendien de 1e keer in 6 jaar dat ik onder de 1'56" heb gezwommen. Mijn persoonlijke prestatie was dus goed."

   

  Croenen bleef in de finale 3 tiende seconde boven zijn eigen Belgische record (1'55"39) steken.

   

  "Stiekem had ik gehoopt dat ik mijn eigen Belgische record zou verbeteren. Ik kan zeker nog 3 tiende seconde sneller. Het is nu de bedoeling om dat in Tokio te doen."

   

  "Ik ben nog altijd aan het opbouwen richting de Spelen. Hier en daar kan nog een procentje aan toegevoegd worden om die laatste stap te maken."

  Het was de 1e keer in 6 jaar dat ik onder de 1'56" heb gezwommen. Mijn persoonlijke prestatie was dus goed.

  Louis Croenen

  "Ik ben 27 en de oudste finalist, dat is wat bizar"

  Opvallend: de top 4 in de finale van de 200 meter vlinderslag bleef onder de 1'55". "Je ziet ook in andere nummers dat er waanzinnig snel wordt gezwommen", zegt Croenen.

   

  "Het huidige Europese niveau is vergelijkbaar met het niveau op het WK van 2019. In Guangzhou had je toen 1'56"2 nodig om de finale te halen. Op het EK moest je nu 1'56"3 zwemmen voor een ticket voor de finale."

   

  Volgens Croenen ligt de coronacrisis aan de basis van die snelle tijden. "De jongen gasten lagen 2 jaar stil en mogen nu eens uit hun kot komen. Dan krijg je die snelle tijden als resultaat."

   

  "De generatie die nu de pannen van het dak zwemt, is superjong. Ik ben 27 en was de oudste finalist op de 200 meter vlinderslag. Dat is wel een beetje bizar. In de breedte is het niveau enorm gestegen."

  De jongen gasten lagen 2 jaar stil en mogen nu eens uit hun kot komen. Dan krijg je die snelle tijden als resultaat.

  Louis Croenen

  Door dat hoge niveau lijkt in Tokio een tijd onder de 1'55" nodig om door te kunnen te stoten naar de olympische finale op de 200 meter vlinderslag.

   

  "Dat zou je op dit moment kunnen denken. Maar in Rio 5 jaar geleden dacht ik ook dat je voor de finale een snellere tijd nodig had dan 1'56"0. Ik eindigde toen met die tijd 8e, dus je weet maar nooit."

  "Olympische limiet op 100 meter vlinder is mogelijk"

  Op de slotdag van het EK zwemmen komt Croenen ook nog in actie op de 100 meter vlinderslag. 

   

  Als Croenen 4 honderdste seconde sneller zwemt dan in Nederland enkele weken geleden, dan hij heeft ook voor dat nummer een olympisch ticket.

   

  "Ik ben benieuwd wat daar mogelijk is. Ik heb de voorbije weken wel de focus gelegd op de 200 meter, omdat dat mijn hoofdnummer is."

   

  "Maar ik voel wel dat mijn snelheid de voorbije periode naar omhoog gegaan is. Dus ik heb wel vertrouwen in mijn 100 meter vlinderslag. Op papier kan ik 4 honderdste seconde sneller zwemmen."