Ga naar de inhoud

meest recent

Geen agressieve ijsvesten, maar "zachtere" koelvesten voor warmste Spelen ooit

 do 20 mei 2021 12:13
Jolien D'hoore
Jolien D'hoore test de kleding uit grafeen uit in de hittekamer van de KU Leuven.

De Olympische Spelen van Tokio worden de warmste ooit. Warmer dan Peking 2008 of Rio 2016. Om die hitte het hoofd te bieden hebben 3 universiteiten samen met de Vlaamse bedrijfswereld innovatieve en vooral koele kleding ontworpen voor onze sporters. Jolien D'hoore is er erg blij mee. "Want ik kan niet goed tegen de hitte", zegt ze.

Hoogtechnologische koelkleding uit grafeen

Voor de deelnemers wordt het over twee maanden puffen in Tokio. "Dagtemperaturen van 30 graden en een luchtvochtigheid van 70 tot 75% zorgen voor extreme omstandigheden om in te sporten", weet Johan Bellemans, de teamdokter van onze olympiërs.

 

"Daarom willen we de lichaamstemperatuur van onze atleten zo laag mogelijk krijgen: om oververhitting te vermijden tijdens hun wedstrijden. Want als je lichaamstemperatuur oploopt tot 39,5 graden of meer gaan je prestaties onmiskenbaar achteruit. Dan ervaar je plots grote vermoeidheid."

 

Om die temperatuur onder controle te houden hebben de universiteiten van Gent, Leuven en Brussel samen met de Vlaamse bedrijfswereld innovatieve koelkleding ontworpen.

 

"Het pak bestaat uit grafeen (koolstof van één atoom dikte, red) en dat maakt het extra dun", weet wielrenster Jolien D'hoore. "Op die manier koelen we beter af tijdens het sporten."

 

"Ik ben er erg blij mee, want die details beslissen over wel of geen medaille", zegt de winnares van omniumbrons in Rio.

Als je lichaamstemperatuur oploopt tot 39,5 graden of meer gaan je prestaties onmiskenbaar achteruit. Dan ervaar je plots grote vermoeidheid.

teamdokter Johan Bellemans

Zachtere afkoeling dan ijsvesten

In het verleden gingen topsporters (voor hun wedstrijd) aan de slag met ijskoude diepvriesvesten. De nieuwe koelkleding zit anders in mekaar.

 

"Met een ijsvest koelt je temperatuur erg snel en agressief af. Atleten beginnen te bibberen en verliezen je kostbare energie", legt dokter  Johan Bellemans uit.


"Als sporter heb je veeleer nood aan zachtere koude die ook tijdens de wedstrijd voor verkoeling zorgt. Dat maakt deze nieuwe outfit, dit staaltje Vlaamse toptechnologie, zo uniek. Een pak beter dan de klassieke ijsvesten", besluit de teamdokter.

Jolien D'hoore getuigt: "Veel frisser"

Om te wennen aan de hoge temperaturen passen de olympiërs hun trainingen aan. De hockeyspelers gaan aan de slag in klimaatkamers in Beringen, Jolien D'hoore stoomt zich klaar in de hittekamer van de KU Leuven. 

 

In Tokio gaat ze, samen met Lotte Kopecky, aan de slag op de wielerpiste. "Wij koersen dan wel binnen, maar de temperatuur in de wielerhal zal toch pieken van 30 graden Celsius halen", weet ze.

 

"Voldoende om mijn lichaamstemperatuur te laten stijgen, want ik kan niet goed tegen de hitte. Dan verlies ik kracht."

 

"In de hittekamer kan ik me toch optimaal voorbereiden op het klimaat in Tokio. De nieuwe vesten voelen alvast frisser aan tijdens het fietsen", getuigt een tevreden D'hoore.

Jolien D'hoore
Jolien D'hoore went in een hittekamer aan de extreme hitte.

Afspraak in Tokio op vrijdag 6 augustus. Dan komen Jolien D'hoore en Lotte Kopecky in actie in de olympische velodroom van Izu. Samen rijden ze er de ploegkoers.

VIDEO: Jolien D'hoore test nieuwe koelvest uit in hittekamer

lees/bekijk ook: