Club Brugge-voorzitter laakt puntendeling: "Tijd om onsportief systeem te veranderen"

  Speler Charles De Ketelaere en voorzitter Bart Verhaeghe.

  Bart Verhaeghe mocht de 4e titel vieren sinds hij aantrad als voorzitter van Club Brugge. Hij greep het moment aan om nog eens de volgens hem absurditeit van het Belgische competitieformat aan de kaak te stellen.

  Bart Verhaeghe keek de voorbije weken naar de ontknopingen in de andere Europese landen en stelde vast hoe uniek het is dat een club zijn titel kan verlengen. "Eigenlijk is het voor ons nog moeilijker dan voor Bayern München, door die halvering van de punten", vindt de voorzitter van Club Brugge.

   

  "We moeten eerlijk zijn: het is niet normaal dat we op de voorlaatste speeldag eigenlijk 15 punten hadden moeten voorstaan - als je alle punten optelt - maar we toch nog moeten strijden om de titel."

   

  "Mijn sporthart bloedt hiervan. Je wil als sporter winnen of verliezen, maar wel met correcte spelregels. Die halvering van de punten hoort daar niet in thuis", gaat Verhaeghe voort.

   

  "Je krijgt dat nergens in Europa uitgelegd, niemand vindt dat fair. Ik denk dat we daar iets aan moeten doen, als we de eerbaarheid van onze competitie willen behouden."

   

  "Het is een competitie en dat betekent dat je over een heel seizoen de beste moet zijn tegen alle ploegen. Dat waren we ook. Maar dan krijg je een systeem waarbij je gesanctioneerd wordt. Dat is niet sportief."

  Je wil als sporter winnen of verliezen. Maar wel met correcte spelregels.

  Bart Verhaeghe (voorzitter Club Brugge)

  Van 16 naar 3 punten bonus

  In de reguliere competitie was Club Brugge dit seizoen heer en meester. Het sloot de 34 speeldagen af met een voorsprong van maar liefst 16 punten op eerste achtervolger Antwerp.

   

  Voor de play-offs werd die bonus gehalveerd tot 8 punten. Op 1 speeldag van het einde houdt Club Brugge daar nog 3 punten van over, op nummer 2 Racing Genk.

   

  De bekerwinnaar kan zondag nog op gelijke hoogte komen met blauw-zwart, maar dan blijft de titel altijd in Brugge.

  "Binnenkort als volwassenen met Philippe praten"

  Bart Verhaeghe strooide ook nog met bloemetjes naar zijn trainer Philippe Clement, die zelf te kennen gaf dat hij de club enkel maar zou verlaten bij een uitzonderlijk aanbod.

   

  "Het is exceptioneel wat Philippe bij ons gepresteerd heeft", zegt de voorzitter, "maar de voorbije jaren zijn nog andere trainers bij ons kampioen geworden, dankzij de stevige structuur die op poten staat."

   

  "We zullen binnenkort eens met Philippe samenzitten om als volwassenen over de toekomst te praten."

  Philippe Clement wordt op handen gedragen in Brugge.

  Lees ook: