Oranje-coach De Boer vindt Nederland geen EK-favoriet: "Maar België wel"

  De Boer moet Nederland deze zomer naar EK-succes leiden.

  De Nederlandse bondscoach Frank de Boer vindt niet dat Oranje favoriet is op het komende EK voetbal. Wie dan wel? "Ik denk aan België, Frankrijk en Spanje", aldus de oud-speler van Ajax en Barcelona.

  De Boer, sinds zaterdag 51 jaar oud, begint komende maandag met veertien internationals aan de voorbereiding op het EK. Het wordt zijn tweede grote toernooi als coach bij Oranje. In 2010 was hij al assistent-bondscoach op het WK in Zuid-Afrika. 

   

  Hij mikt met Nederland "minimaal" op de halve finales, "maar we zijn geen topfavoriet", zegt de bondscoach van Oranje. "Dan denk ik eerder aan België, Frankrijk en Spanje. Portugal kan ook een sterk elftal op de mat brengen."

   

  "Verder heb je dan ook nog Duitsland, Engeland en Italië. We gaan voor het hoogste, maar alles meer dan een halve finale is meegenomen", blikt hij vooruit.

  Oranje aan de bak in "haalbare" poule

  De poule van het Nederlands elftal op het komende EK lijkt op papier haalbaar met tegenstanders als Oekraïne (13 juni), Oostenrijk (17 juni) en Noord-Macedonië (21 juni), met telkens duels in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. 


  "Maar het zijn geen ploegen waar je zo overheen loopt", waarschuwt De Boer. "Oekraïne won laatst van Spanje. Bijna alle spelers van Oostenrijk voetballen in de Bundesliga en Noord-Macedonië verraste onlangs Duitsland."


  "Maar we zijn favoriet in onze poule en spelen onze eerste drie duels in eigen land, hopelijk met veel fans op de tribune. Dat was op EURO 2000 ook een voordeel."

  De Boer (hier met wingback Hans Hateboer) is op zijn hoede voor zijn pouleconcurrenten.