Federer speelt in Genève nog eens op gravel, maar "Wimbledon is het hoofddoel"

  Federer hoopt zijn topvorm terug te vinden tegen Wimbledon, het hoofddoel dit seizoen voor de Zwitser.

  Roger Federer is opnieuw van de partij in Genève, het graveltoernooi in zijn thuisland Zwitserland. Hij bereidt er zich voor op Roland Garros.

  Roger Federer en gravel. Het is een combinatie die je niet vaak ziet. De Zwitser had enkele weken geleden in Madrid voor het eerst in lang zijn wederoptreden moeten maken, maar uiteindelijk paste hij alsnog. Nu heeft de Zwitser Genève en Roland Garros toch aan zijn kalender toegevoegd. 

   

  Federer onderging de voorbije jaren 2 zware knieoperaties."Ik was blij dat mijn knie niet anders voelde in de overgang van hardcourt naar gravel", zegt Federer. "Ik verwacht hetzelfde in de overgang van gravel naar gras. 

   

  Toch is Federer zijn knieblessure nog niet vergeten. "Je bent altijd een beetje bezorgd, zeker als je zolang niet gespeeld hebt als ik. Komt het door de knie? Komt het omdat je een jaar niet gespeeld hebt? Of is het gewoon omdat je ouder bent? Het kan allemaal." 

   

  "Iedere speler gaat door die periode waarin je altijd wel iets voelt, maar tot nu toe voelt het gravel goed aan. Ik hoop dat het me gaat helpen op het gras later dit jaar."

  "Roland Garros heeft impact op mijn kalender gehad"

  Vorige maand kwam het nieuws dat Roland Garros een weekje verlaat werd. "Dat heeft zeker een impact gehad op mijn kalender", zegt Federer. "Ik speel graag enkele grastoernooien om dan pas naar Wimbledon te gaan. Zeker omdat Wimbledon wel echt het hoofddoel is voor mij dit seizoen."

   

  "Door die verandering moest ik even kijken welke toernooien ik kon spelen. Uiteindelijk ben ik wel tevreden met mijn kalender nu. Genève, Parijs, Halle en Wimbledon zullen goed zijn voor mij om terug op niveau te komen."

  Komt Grand Slam nummer 21 nog?

  Federer beseft wel dat het geen evidentie zal worden om opnieuw een Grand Slam op zijn naam te schrijven. "De generatie van Zverev, Medvedev en Tsitsipas is beter geworden", zegt de ondertussen al 39-jarige Zwitser. "Ze hebben meer ervaring nu, Dominic Thiem won ondertussen een Grand Slam en ook Rafa (Nadal) en Novak (Djokovic) staan nog altijd aan de top."

   

  "Het niveau is dus veel hoger geworden. Voor mij wordt het een uitdaging om dat opnieuw te bereiken. Maar ik wist dat het niet simpel zou worden, of ik nu 3 maand of 1,5 jaar out was."

  Federer begint zijn toernooi in Genève tegen de Spanjaard Pablo Andujar, die zei dat hij al heel lang uitkijkt naar een wedstrijd tegen de Zwitser.    

  Serena Williams: "Voor mij is er niemand beter dan Roger"

  Terwijl fans en experts blijven discussiëren over wie als de beste tennisspeler aller tijden moet worden beschouwd, zegt de 23-voudige Grand Slam-winnaar Serena Williams dat Roger Federer haar stem krijgt.

   

  "Ik denk dat twee woorden het samenvatten: Roger Federer", vertelde Williams, die in september 40 wordt, aan verslaggevers op de Emilia-Romagna Open in Parma op maandag.     

   

  "Hij is gewoon een samenvatting van grootsheid en klasse. Federer heeft het spel echt veranderd. Je ziet spelers spelen zoals hij, bewegen zoals hij, zijn technieken kopiëren. De man is een genie."