Giro versoepelt bidonregels tijdens beklimmingen in de laatste 50 km

  Michael Schär werd uit de Ronde van Vlaanderen gezet omdat hij zijn bidon weggooide op een verkeerde plek.

  De UCI past vanaf morgen de bidonregels aan in de Giro. Tijdens beklimmingen in de laatste 50 km van een rit mogen renners bidons weggooien. Zonder dat iemand in gevaar gebracht wordt.

  Sinds 1 april mochten renners enkel nog bidons en ander afval weggooien in de daarvoor voorziene afvalzones. Renners die die regel overtraden, werden gediskwalificeerd in eendagskoersen.

   

  Zo moest een emotionele Michael Schär de Ronde van Vlaanderen verlaten, nadat hij een drinkbus had weggegooid op een plaats waar dat niet mocht.

  Ook in de Giro kregen bepaalde renners al een 1e waarschuwing. Denk maar aan João Almeida. Bij een 2e inbreuk zou de Portugese ploegmakker van Evenepoel een tijdstraf krijgen, maar zijn straf werd kwijtgescholden omdat de jury zich had vergist van renner.

   

  In overleg met Giro-organisator RCS en wielervakbonden CPA en AIGCP heeft een college van UCI-commissarissen beslist om de bidonregels te versoepelen.

   

  Vanaf de 11e Giro-rit (morgen) zullen renners niet meer bestraft worden als ze tijdens beklimmingen in de laatste 50 km een bidon weggooien. Op voorwaarde dat ze daarbij geen andere renners en toeschouwers in gevaar brengen.

   

  De UCI zal ook wat milder zijn bij uitzonderlijke omstandigheden. Als waaiervorming of obstakels het voor de renner moeilijk maken om afval weg te gooien in de daarvoor voorziene zone, zal de jury clementie tonen.