Renaat Schotte verklaart de tranen van Egan Bernal: "Hij heeft veel mentale ellende gekend"

  De (nieuwe) vriendin van Egan Bernal feliciteert de Colombiaan met zijn roze trui.

  Egan Bernal (24) straalde van geluk op Campo Felice, weliswaar pas nadat hij in het flashinterview na zijn ritzege zijn tranen de vrije loop had gelaten. De Colombiaan lijkt herboren na een kwakkelseizoen in 2020. Onze man in Italië verklaart de tranen.

  "Egan Bernal illustreerde gisteren dat hij een gevoelige renner is. Hij is ook maar een mens en dat is supermooi om te zien", vertelt Renaat Schotte vanuit L'Aquila, waar de 10e etappe vandaag vertrekt.

   

  "De Giro was, denk ik, niet zijn eerste keuze dit jaar, maar dit moet een soort van wederopstanding worden. Hij zegt dan wel dat hij die keuze omarmt en dat hij de ploeg volgt, maar dat is windowdressing."

   

  "Maar toegegeven: hij slaagt met glans voor dit herexamen. Bernal heeft de voorbije periode veel mentale ellende meegemaakt, ook door relationele zaken en een breuk met zijn jeugdliefde."

   

  "Het gewicht van de Colombiaanse wielernatie werd ook op de schouders van de nog altijd piepjonge kampioen gelegd. Dat kwam gisteren allemaal samen."

   

  "Ineos zei dat Bernal vorig jaar niet in staat was om te genieten op de fiets en dat hij nu vooral zijn plezier moest terugvinden. Dat kwam tot uiting in die onverharde finale van gisteren."

  Egan Bernal won gisteren tot zijn eigen grote verrassing:

  Ingangsexamen versus tweede zit

  Mentaal lijkt Egan Bernal herboren, is hij dat ook fysiek? Vorig jaar deden rugklachten hem de das om.

   

  Renaat Schotte: "In deze fase van de Giro moet je sowieso met twee woorden spreken. Dat geldt voor elke renner."

   

  "Het recente verleden leert ons dat de situatie na 1 week niet die na 3 weken is. Alles moet nog beginnen. Ineos heeft wel duidelijk een plan, want ze azen zeer stevig op de bonificatieseconden."

   

  Onze reporter in de Giro verheugt zich op "het ingangsexamen van Remco Evenepoel aan de universiteit" versus "de tweede zit" van de Colombiaanse leider.

   

  "Die clash is zo mooi en sport leeft ook van verhalen zoals dat van Bernal, van een kampioen die het moeilijk krijgt."

  Het recente verleden leert ons dat de situatie na 1 week niet die na 3 weken is. Alles moet nog beginnen.

  Renaat Schotte

  Marco Pantani en Simon Yates

  Het beste rapport is dus voorlopig dat van Egan Bernal. "La Gazzetta dello Sport trok vandaag ook een parallel met Marco Pantani", besluit Renaat Schotte.

   

  "Egan Bernal is op dezelfde dag geboren, 13 januari. Net als de Italiaan heeft Bernal last van een lengteverschil in zijn benen, maar na dat gesukkel won Il Pirata de Giro en de Tour."

   

  "Die vergelijking zal ik nog niet maken, maar Italië is wel zijn tweede thuisland. Ook dat draagt bij aan de emoties."

   

  "Let wel: het grote gevaar is dat hij zich in al zijn enthousiasme vergaloppeert. Misschien doet hij zoals Simon Yates in 2018 en komt hij de man met de hamer tegen?"

  Lees ook: