Petkovic moet op EK grote schoenen van Mandzukic vullen bij Kroatië

  Er ligt veel druk op de schouders van Bruno Petkovic.

  Zlatko Dalic, de bondscoach van vicewereldkampioen Kroatië, heeft ook zijn lijst met 26 namen bekendgemaakt voor het EK voetbal. Aanvaller Bruno Petkovic moet de leemte invullen die Mario Mandzukic heeft achtergelaten.

  Kroatië opent zijn EK op 13 juni in Wembley en zal meteen paraat moeten staan, want Engeland zint nog op wraak na de nederlaag in de halve finales op het WK in Rusland. Mario Mandzukic scoorde toen in de extra tijd de beslissende 2-1.

   

  Mandzukic nam na de verloren WK-finale - 4-2 tegen Frankrijk - afscheid van de nationale ploeg. Bondscoach Zlatko Dalic ziet in Bruno Petkovic de ideale opvolger. De spits van Dinamo Zagreb scoorde al 13 keer voor Kroatië, maar speelde nog nooit op het grote toneel.

   

  "Petkovic moet op het EK zijn wat Mandzukic was op het WK in Rusland", zei Dalic. "Hij heeft al getoond dat hij de voorhoede kan leiden. Met Andrej Kramaric en Ante Budimir hebben we ook alternatieven achter de hand."

   

  Voor het overige zijn er weinig verrassingen in de Kroatische selectie. Dejan Lovren (Zenit) en Domagoj Vida (Besiktas) zullen waarschijnlijk weer de centrale verdedigers zijn. De 35-jarige aanvoerder Luka Modric is de drijvende kracht op het middenveld.

   

  Kroatië neemt het in de groepsfase op tegen Engeland, Tsjechië en Schotland. "We willen de knock-outfase halen", zegt Dalic. "Alleen ligt de lat te hoog en zijn de verwachtingen onrealistisch. Voor het WK in Rusland waren er zelfs geen verwachtingen. We horen nog steeds bij de top 10 in Europa, maar andere landen maken meer kans om het EK te winnen."

  De selectie van Kroatië:

  Doelmannen: Dominik Livakovic (Dinamo Zagreb), Lovre Kalinic (Hajduk Split), Simon Sluga (Luton Town)     

  Verdedigers: Sime Vrsaljko (Atletico Madrid), Domagoj Vida (Besiktas), Josip Juranovic (Legia Warschau), Dejan Lovren (Zenit St. Petersburg), Duje Caleta-Car (Olympique Marseille), Borna Barisic (Rangers), Mile Skoric (Osijek), Josko Gvardiol (Dinamo Zagreb), Domagoj Bradaric (Lille).     

  Middenvelders: Luka Modric (Real Madrid), Marcelo Brozovic (Inter Milan), Milan Badelj (Genoa), Mateo Kovacic (Chelsea), Nikola Vlasic (CSKA Moskou), Mario Pasalic (Atalanta), Luka Ivanusec (Dinamo Zagreb).   

  Aanvallers: Bruno Petkovic (Dinamo Zagreb), Ivan Perisic (Inter Milan), Andrej Kramaric (Hoffenheim), Josip Brekalo (Wolfsburg), Ante Rebic (AC Milan), Mislav Orsic (Dinamo Zagreb), Ante Budimir (Osasuna)