Ontdek de EK-selectie van Roberto Martinez: 26 namen + 11 reserven

  Op 1 juni moet de definitieve selectie bekend zijn. Het EK is van 11 juni tot 11 juli.

  Roberto Martinez heeft vanmiddag zijn selectie voor Euro 2020 bekendgemaakt. De coach van de Rode Duivels selecteerde meteen zijn EK-groep van 26 namen, met o.a. Witsel en Vanaken. Hij stelde ook een reservelijst van 11 spelers op.  Op 1 juni moet hij zijn definitieve selectie geven. Het toernooi begint op 11 juni, België opent op 12 juni in en tegen Rusland.

  (Lees de uitleg van de bondscoach onder de foto's)

  De 26 EK-namen:

  De reservelijst van Martinez, net een elftal:

  Geen Koen Casteels en geen Marouane Fellaini

  De opvallende afwezige is een doelman: Koen Casteels. Maar al snel bleek de bondscoach daar een goede reden voor te hebben. "Het is een medische beslissing. Casteels hoort bij de selectie, maar na het seizoen bij Wolfsburg wordt hij geopereerd."

   

  Ook Fellaini is uiteindelijk niet het witte konijn geworden. "We zullen nooit vergeten wat hij voor de nationale ploeg gedaan heeft, maar hij is er nu al 3 jaar niet meer bij. Dat is te lang. We moeten kansen geven aan andere spelers."

  Wel Nacer Chadli en Axel Witsel

  Bij de naam van Nacer Chadli plaatsten heel wat mensen vraagtekens, de bondscoach niet. "Hij kan als linker- en rechterwingback spelen. En hij heeft ervaring op grote toernooien", vertelt de bondscoach. "Hij is een meerwaarde voor de groep."

   

  "In maart had hij het nog lastig. Nu is hij helemaal fit en heeft hij ook bij zijn club in Turkije een grotere rol."

   

  Ook Axel Witsel, begin dit jaar uitgevallen met een gescheurde achillespees, staat op de lijst van 26. "We verwachten niets van Witsel. Dit is een beloning voor zijn harde werk voor de nationale ploeg en het harde werk tijdens zijn revalidatie. We willen hem zoveel mogelijk tijd geven. Pas op 11 juni neem ik een definitieve beslissing."

  De bondscoach over...

  • Eden Hazard: "Hij staat er medisch gezien op dit moment goed voor. Hij is fit. Hij is onze kapitein en hij is belangrijk voor de ploeg. Ik hoop dat hij het seizoen goed kan beëindigen. Hij kan weer op zijn niveau komen."
  •  Kevin De Bruyne: "Hij is de enige die de Champions League-finale speelt. En hij verdient daarna ook rust, net als de anderen. Hij komt pas op 7 juni bij de selectie."
  • zijn verdediging: "Te weinig verdedigers? Leander Dendoncker kan ook centraal in de defensie spelen en alle verdedigers die ik opgeroepen heb, zijn fit. Ik heb ook Mechele en Vanheusden nog achter de hand."
  • meteen een lijst van 26: "We moeten de voorbereiding heel goed aanpakken door de coronamaatregelen. Het is ook belangrijk dat de spelers na zo'n druk seizoen meteen weten waar ze aan toe zijn. Een grote groep brengt meer risico's met zich mee. Ik wou meteen duidelijkheid brengen. Maar de invallers weten dat ze zich wel moeten klaarhouden."

  De Bruyne verdient rust na de CL-finale. Hij komt pas op 7 juni bij de selectie